Aquest divendres al vespre ha tingut lloc l’acte de lliurament del XXXIII Premi de Periodisme Mañé i Flaquer que organitza l’Ajuntament de Torredembarra, a través de la Regidoria de Cultura, i la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, amb Repsol com a patrocinador principal i la col·laboració del Port de Tarragona.
El treball guanyador de la modalitat Camp de Tarragona (en què hi han participat 28 treballs) és l’article “La clau que obre tots els panys”, de Miquel Bonet, publicat al CatalunyaDiari.Com i al TarragonaDigital.com el 28 d’octubre de 2019. L’obra guanyadora analitza mig segle després l'arribada de la indústria petroquímica a Tarragona, una activitat que ha quedat definitivament lligada a l'esdevenir de la regió. L’autor es planteja i intenta respondre qüestions com: “Per què aquesta indústria sovint mal vista hi va anar a raure? Què ha significat per al creixement de la segona àrea metropolitana de Catalunya? Quin futur li espera?”.
El jurat ha ressaltat d’aquesta peça periodística la voluntat divulgativa de l’article, la bona redacció, el sentit de l’humor i l’excel·lent combinació entre la informació històrica i l’estil amè i actual. El premi té una dotació de 8.000 euros.
“Montroig, el patio de recreo de Joan Miró”, de Lourdes López, publicat el 9 de juliol de 2020 al web de la Revista Viajes National Geographic, i “El temple del quilòmetre zero”, de Sara Sans, publicat a la revista Fet a Tarragona de juliol-agost 2020 han estat finalistes.
L’article guanyador de la modalitat de Periodisme Turístic (en què hi han participat 61 treballs) és el reportatge radiofònic “El dia que va caure el mur”, de Roger Escapa, emès al programa El Suplement de Catalunya Ràdio, el 2 de novembre de 2019. 30 anys després de la caiguda del Mur de Berlín, l’autor torna a la capital alemanya per descobrir què queda de la ciutat socialista i els canvis que hi ha hagut al llarg de tot aquest temps. A través d’un recorregut pel que queda d’aquell mur, què va representar i els canvis produïts, l’autor ens va introduint a la ciutat de Berlín i aconsegueix generar desig de visitar-la sota aquesta perspectiva, amb especial rellevància en el sector de les generacions més joves, nascudes ja sense el mur o que eren molt petites quan va caure. I ho fa aprofitant tots els recursos del llenguatge radiofònic, fet que han ressaltat els membres del jurat.
La dotació és de 6.000 euros i el compromís de l’Ajuntament de Torredembarra d’encarregar al guanyador/a un treball periodístic remunerat sobre la vila per ser publicat en un mitjà de comunicació d’àmbit català.
Els altres finalistes han estat “Cómo se cuenta una selva – Viaje a la Amazonia ecuatoriana”, de Santiago Tejedor, publicat a La Vanguardia el 13 d’agost de 2020, i “Cómo cruzar los Cárpatos sin verdadera necesidad”, d’Ander Izagirre, publicat al número de primavera 2020 de la Revista Altaïr.
La categoria de Comunicació Local (amb 48 treballs a concurs), s’ha atorgat a l’article “Quan les campanes van deixar de tocar a morts”, d’Arnau Martínez, publicat al núm. 92 de la revista NW, a l’abril de 2020. El treball ens presenta com va viure la ciutat de Reus l’epidèmia de grip espanyola del 1918. El jurat ha valorat com l’article permet reivindicar la memòria històrica per posar-nos en situació i constatar que allò que ens sembla nou i excepcional ja s’ha viscut abans. La dotació del premi és de 3.000 euros.
Els finalistes han estat el monogràfic “Un nou temps” sobre Viure amb el Coronavirus de la revista Fet a Tarragona, maig-juny, núm. 41, i “La tragèdia té nom de dona”, de Carina Filella, publicat el 28 de març de 2020, al setmanari La República.
El primer premi de la nova modalitat Fotoperiodisme Camp de Tarragona (48 treballs participants) és per a la fotografia “Explosió”, de David Oliete, realitzada el 14 de gener de 2020 i publicada el 15 de gener de 2020 a The New York Times, Le Monde, The Guardian, abc News, The Washington Post, entre d’altres (via Associated Press). És tracta d’una imatge de l’explosió a les instal·lacions de l’empresa química IQOXE, ubicada al polígon sud del complex petroquímic de Tarragona, que el jurat ha qualificat com “La foto”, tant pel resultat tècnic com pel seu valor periodístic. “És l’instant d’una de les notícies més destacades del darrer any al Camp de Tarragona, desbordant fronteres i arribant a publicar-se a mitjans de gran rellevància mundial”, destaca el jurat. Aquesta categoria està dotada amb 3.000 euros.
Les fotografies finalistes han estat “Soledat”, d’Alba Rodríguez, realitzada el 22 de maig de 2020 i que ha format part de l’exposició Tarragona confinada, ha estat emesa a TV3 i publicada en diversos diaris (Diari de Tarragona, La Vanguardia, entre finals de setembre i principi d’octubre de 2020) i “Pont”, de Núria Torres, presa i publicada el 23 d’octubre de 2019 a l’Agència Catalana de Notícies.
El lliurament dels premis s'ha fet aquest divendres, 20 de novembre (20.30h) al Castell de Torredembarra. Per motius de seguretat, l’acte de lliurament del premi s'ha fet sense públic, però ha estat retransmès en directe per TAC12, la televisió pública del Camp de Tarragona, a través de la TDT i tac12.tv, i per Ona La Torre, emissora municipal de Torredembarra. La gala ha estat presentada per Queco Novell, amb direcció i guió de Marc Chornet.
En aquesta edició, han format part del jurat Coia Ballesté, presidenta de la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Josep Bertran, Responsable de Comunicació i Relacions Externes de Repsol a Tarragona, Neus Bonet, editora i presentadora de l’informatiu de Catalunya Ràdio “Catalunya migdia cap de setmana”; Josep Maria Cruset, president del Port de Tarragona; Jordi Farré, director de la Càtedra Internacional URV/Repsol d’Excel·lència en Comunicació; Josep Maria Girona, exdirector de SER Catalunya, col·laborador del Diari de Tarragona i un dels socis fundadors de Canal Reus TV; Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya; i Sergio Vila-Sanjuán, coordinador del suplement Cultura/s del diari La Vanguardia, Premi Nadal de 2013 i Premio Nacional de Periodismo Cultural 2020.
Tota la informació del premi es troba disponible al nou web www.premimanyeiflaquer.cat.
Col·legi de Periodistes de Catalunya 2025
Rambla de Catalunya 10, pral. 08007 Barcelona.
Tel. 93 317 19 20 contacte@periodistes.cat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari