Els Premis Mila han reconegut aquest any els treballs periodístics de José Ignacio Martínez i Albert Font-Tarrés en categoria de premsa escrita, Teresa Macià i Pep Segon en categoria audiovisual i Monica Pellicia en Mitjans digitals. El Jurat atorga tres accèssits, en l’apartat digital per Rosa Matas i en l’audiovisual per Josep Lluís Cadena i Montse Virgili, pels programes ‘Lleida amb Veu de dona’ (Ser Catalunya) i ‘Les dones i els dies’ (Catalunya Ràdio).
L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, qui ha presidit l’acte, ha assenyalat que la Paeria és un "ajuntament feminista que es pren molt seriosament la promoció de la igualtat de gènere" i ha destacat que els treballs premiats "ofereixen una panoràmica molt rica de la lluita de les dones, trencant barreres i estereotips socials, per sortir-se'n en situacions difícils". A més, ha remarcat la necessitat de treballs com la recerca guardonada amb la beca Cristina de Pizan per avançar en combatre els biaxos de gènere en salut.
Per la seva banda, la tinent d’alcalde i regidora de Feminismes, Sandra Castro, ha felicitat als premiats, ha destacat la importància que té visibilitzar i rescatar de l'oblit el relat d'unes dones que d'altra manera es perdria i ha celebrat que cada cop hi hagi més homes fent també articles en clau d'igualtat de gènere.
El president de la demarcació de Lleida del CPC, Rafa Gimena, també ha volgut reivindicar un "microperiodisme amb perspectiva que és tan necessari, tot i que sovint no té grans publics, però que és un periodisme de servei importantissim" i ha reivindicat la trajectòria del premi Mila, convertit ja en un referent en el seu camp a nivell estatal. L'acte també ha comptat amb la participació dels tinents d'alcalde Jordina Freixanet i Paco Cerdà i dels regidors Ángeles Ribes, Elena Ferre i Xavi Palau.
Detalls dels treballs premiats
Premsa Escrita
Albert Font- Tarrés ha rebut el Premi Mila en categoria de Periodisme escrit per l’article “Hem lluitat contra la dreta cara a cara; érem objectiu dels feixistes”, publicat la tardor de 2019, a la revista FOSSA 218 de l’Ateneu Cooperatiu La Baula.
Aquest reportatge parla de la lluita contra el franquisme i per a les llibertats, vist des de l’activisme feminisme i el testimoni personal de quatre dones feministes, fent èmfasi en el matís lila que “fins i tot formacions polítiques d’esquerres han obviat o controlat per a benefici electoral.
José Ignacio Martínez Rodríguez és l’autor del reportatge Gambia, escuchar a las mujeres para superar la dictadura, publicat a la Revista Marea, durant el setembre-octubre de 2019. Martínez relata com la Comissió que el Govern Gambià va impulsar per dilucidar els crims perpetrats durant 22 anys de dictadura ha creat una unitat pionera perquè la veu de les dones s’inclogui, per fi, en la reparació de tots els horrors soferts.
Mitjans Audiovisuals
El reportatge “Pioneres del bàsquet femení a Tàrrega”, de Teresa Macià i Josep Segon, es va emetre al Telenotícies Vespre del dia 10 de desembre de 2019 a TV3 i dona a conèixer la història de dues dones, la Pilarín Minguell i la Dolors Solé, que ara tenen 92 i 93 anys. Van formar part del primer equip de bàsquet femení de Tàrrega, que es va crear l’any 1943 i estava vinculat al Club de Futbol. En ple franquisme es van atrevir a trencar convencions, saltar-se barreres socials i enfrontar-se a les famílies per haver trencat estereotips. És una història de superació i feminisme, de lluita per la igualtat de gènere en l’època de la postguerra.
El jurat del Premi Mila ha acordat atorgar dos accèssits a dos programes de ràdio:
“Lleida amb veu de dona”, de Cadena Ser Catalunya / Ràdio Lleida, dirigit per Josep Lluís Cadena i emès el 7 de març de 2019.
“Les dones i els dies” de Catalunya Ràdio, presentat i dirigit per Montse Virgili, que s’emet cada dissabte a la mitjanit des del mes de setembre de 2019.
Aquests dos accèssits es concedeixen en reconeixement a la iniciativa d’incorporar a les graelles radiofòniques programes que incorporin de manera regular i transversal la perspectiva de gènere i donin veu a la presència i el protagonisme de les dones.
Mitjans Digitals
En categoria Mitjans Digitals, el Premi Mila s’atorga al reportatge “La huida hacia delante de tres hijas de los campos de refugiados”, de la periodista Monica Pelliccia, publicat a El País Planeta Futuro, el 30 de setembre de 2019.
Monica Pellicia dona veu a tres dones joves que han tirat endavant els seus somnis i s’han professionalitzat: una com a dissenyadora de moda, una altra com a fotògrafa i una altra com a coordinadora de gènere en els assentaments palestins. Són testimonis directes de moltes dones exitoses que treballen per realitzar els seus somnis, tot i viure en llocs de conflicte.
El jurat ha atorgat també un accèssit en aquesta categoria en reconeixement del reportatge “Fuerza femenina para luchar contra la despoblación de los pueblos” de la periodista Rosa Maria Matas López, publicat a lavanguardia.com el 10 de desembre de 2019.
Els premis tenen una dotació econòmica de 1.500 euros per a cada categoria. Els accèssits no tenen dotació econòmica, però són un reconeixement a la tasca dels i les professionals i la qualitat dels treballs.
El Jurat dels Premis Mila l’integren Sandra Castro, regidora d’Educació, Cooperació, Drets civils i Feminismes i presidenta del Jurat; Rafa Gimena, president del Col·legi de Periodistes de Lleida; Núria Martínez Torrebella, consellera del Consell Municipal de les Dones en representació de la Vocalia de Dones de la Partida Copa d’Or i Sot de Fontanet; Estela Busoms, periodista lleidatana col·legiada; Josep M. Sanuy, guardonat en la XII edició del Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere a Lleida; i Isabel Hornos, tècnica de Polítiques d’Igualtat de la Regidoria d’Educació, Cooperació, Drets civils i Feminismes de l’Ajuntament de Lleida.
Beca Cristina de Pizan per als efectes de la contaminació ambiental sobre les dones
En el mateix acte s’ha lliurat la XII Beca Cristina de Pizan a les integrants del projecte ESCADOLL, Exposició a contaminants ambientals i el seu possible efecte en la salut de les dones de Lleida. L’equip de recerca l’integren Anna Espart Herrero (investigadora principal i tutora), Laura Espart Herrero, Blanca Salinas-Roca, Carmen Eugenia Solarte Orozco i Laia Selva Pareja.
La proposta guanyadora està directament vinculada amb els ODS, que té en compte la perspectiva de gènere i l’impacte que pugui tenir el deteriorament ambiental de l’entorn i el consum de determinats productes d’ús majoritàriament femení, sobre la salut de les dones. L’estudi planteja obtenir dades útils per a la planificació de serveis i actuacions en l’àmbit local, que puguin millorar la salut de les dones. L’equip de guanyador està integrat per diferents professionals de l’àmbit acadèmic i professional vinculat a la salut: tres són professores de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia, una de les integrants és llevadora i també compten amb una professora de Bioquímica a Secundària a l’equip guanyador.
La Beca Cristina de Pizan, que es concedeix un cop cada dos anys, té la finalitat de promoure el coneixement sobre la realitat de les dones de Lleida, en els diferents àmbits i èpoques històriques, des d'una perspectiva de gènere, que permetin l'elaboració de propostes per avançar en les polítiques d'igualtat de gènere en el nostre municipi. L’import de la beca és de 3.000 euros.
Integren el jurat de la Beca Cristina de Pizan Sandra Castro Bayona, regidora d’Educació, Cooperació, Drets civils i Feminismes i presidenta del Jurat; Susana Besagonil Briozzo, presidenta de la Vocalia de la Dona de l’AV Instituts – St. Ignasi, en representació del Consell Municipal de les Dones; Jordina Freixenet Pardo, segona tinenta d’alcalde; Inma Romeo Mallafré, en representació de la Secretaria de la Dona i Polítiques d’Igualtat CCOO- Terres de Lleida; Ramon Moreno Giménez, en representació de la Secretaria de Política Social i Ocupació de la UGT – Terres de Lleida; María Ángeles Calero Fernández, professora de la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida; Sandra Bertran Melines, professora de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida; i Sílvia Puertas Novau, cap de la Unitat Tècnica de Polítiques d’Igualtat de la Paeria, que actua com a secretària.
Col·legi de Periodistes de Catalunya 2024
Rambla de Catalunya 10, pral. 08007 Barcelona.
Tel. 93 317 19 20 contacte@periodistes.cat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari