Les organitzacions de professionals de la informació que signem aquest comunicat, denunciem que, les necessàries mesures de seguretat adoptades davant el coronavirus, s’estan utilitzant per diverses institucions, organitzacions i partits polítics com una excusa per a limitar l’accés de periodistes i fotoperiodistes a actes informatius que són d’interès per a la ciutadania.
Amb aquesta excusa es produeixen situacions en les que clarament s’impedeix l’accés dels informadors en aquells temes que poden resultar incòmodes per als seus protagonistes. Pel contrari, quan aquestes mateixes institucions, organitzacions o partits polítics els interessa comunicar algun fet, no tenen cap inconvenient en comparèixer i fer “canutazos” en els que els professionals no podem mantenir les mesures de seguretat.
Els mitjans de comunicació en general, i el fotoperiodisme en particular, no són agències de comunicació a disposició dels interessats, sinó el mitjà per a que la ciutadania rebi informació veraç i plural sobre temes que són d’interés general.
Els signants del manifest lamentem, que la COVID-19 s’utilitzi com una coartada per, en determinades ocasions, amagar informació. Els professionals de la informació hem demostrat que respectem les mesures sanitàries acordades, motiu pel qual demanem que es convoqui a cobrir els actes informatius amb seguretat en lloc d’enviar gratuïtament als mitjans de comunicació fotografies o vídeos. Amb aquesta pràctica, aplicada pels grans clubs de futbol, alguns partits polítics i d’altres organitzacions faciliten només la informació que interessa a qui l’ofereix, i per això es vulnera el dret a la ciutadania a rebre una informació veraç i plural.
També denunciem que el coronavirus s’està utilitzant per diveres institucions per a generalitzar els pools de fotògrafs, una pràctica que limita l’accés dels professionals als actes informatius , a un únic mitjà que després ho facilita al a resta. Restringeix amb aquest mètode el nombre de professionals que poden accedir a una cobertura informativa, quan aquesta hauria de ser una mesura excepcional.
Tanmateix, com ja ha fet el Col·legi de Periodistes de Catalunya, altres associacions demanen també que quan es convoqui als mitjans de comunicació a fer declaracions al carrer, es faci amb un sistema de so que permeti als professionals escoltar les seves paraules i formular preguntes a una distància adequada.
Signen el comunicat:
Asociación Nacional de Informadores Gráficos de Prensa y Televisión (ANIGP-TV), ), Foro de Organizaciones de Periodistas (FOP)*, Asociación de Informadores Gráficos de Burgos (AIGB), Asociación de Informadores Gráficos de Euskal Herria (EIGE), Asociación de Informadores Gráficos de Prensa de la Región de Murcia, Asociación de Informadores Gráficos de La Rioja (AiG-Rioja), Asociación de Informadores Gráficos de Talavera de la Reina (AIGTR), Asociación de la Prensa de Sevilla, Asociación de Periodistas de la Provincia de Alicante, Asociación de Prensa Deportiva de Álava, Asociación de la Prensa Deportiva del Principado de Asturias (APDPA), Asociación de la Prensa Deportiva de Zaragoza, Asociación Profesional de Fotoperiodistas de Aragón (APFA), Asociación Profesional de Fotoperiodistas Asturianos (APFA), Asociación Profesional de Fotoperiodistas Cántabros (APFC), Asociación de Reporteros Gráficos de Navarra (AREGNA/NAGE), Colectivo Profesional de Fotoxornalistas de Galicia, Fotorreporteros de Valladolid, Unió de Periodistes Valencians.
*El FOP está integrat: Col.legi de Periodistes de Catalunya, Colexio Profesional de Xornalistas de Galicia, Agrupaciones de Periodistas de CCOO y UGT, Federación de Sindicatos de Periodistas (FeSP), UPIFC-Sindicat de la Imatge y Asociación Nacional de Informadores Gráficos de Prensa y Televisión (ANIGP-TV).
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari