• Valentes amb noms i cognoms

    Judit Alonso
    -
    6 juliol, 2020

    La col·legiada i corresponsal, Txell Feixas, va presentar el llibre "Dones Valentes" el passat 6 de març al Col·legi de Periodistes de Catalunya. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Judit Alonso ens recomana aquesta lectura per l'estiu. 

    Dues dones amb vel integral a l’Iran | Foto: Unsplash

    S’acosta l’estiu i una de les lectures més recomanades és la del llibre més venut el passat i atípic Sant Jordi. Estem parlant de Dones valentes (Ara Llibres, 2020) de la periodista Txell Feixas. El confinament per la Covid-19 va provocar que no es pogués celebrar Sant Jordi, però molta gent va comprar per Internet. I el mateix passa amb algunes lluites socials. La gent, tancada a casa, no es va poder mobilitzar però no per això certs moviments han perdut força. Al contrari. El moviment Mee Too segueix més fort que mai.

    “Els carrers tornaran a ser nostres”, cridaven diumenge centenars de joves catalanes en el marc de la celebració del Dia Internacional de la Dona, poc abans que tothom es veiés obligat a tancar-se a casa. No eren les úniques. A nombroses ciutats del món es van repetir marxes, crits i pancartes, amb les que reclamaven una millora dels seus drets.

    Com ja va passar l’any passat, algunes d’aquestes manifestacions, s’han qualificat d’històriques, com a Ciutat de Mèxic, on a més de superar totes les expectatives de participació, les reivindicacions van seguir la jornada següent amb una aturada nacional. Aquella convocatòria pretenia denunciar la inacció del govern mexicà enfront de la violència de gènere: només al gener es van assassinar 320 dones. Les protestes també es van allargar a altres països llatinoamericans, com Xile i Argentina, amb una alta taxa de feminicidis.

    Això no obstant, a altres llocs del món, els drets de les dones es veuen vulnerats des del seu inici, és a dir, des del naixement mateix, tal com mostra la periodista Txell Feixas al seu llibre. “La Kadhija m’acaba de suplicar que si és un nen faci el que calgui, però que si és una nena, no la salvi…”, relata la Laia, una doctora de Metges sense Fronteres que treballa a l’Afganistan, “el pitjor país per néixer i créixer dona”, afirma.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.