• No fer blocs electorals és possible!

    4 desembre, 2015

    Aquesta va ser la conclusió de l'acte organitzat el passat 10 de desembre, amb motiu del Dia dels Drets Humans de les Nacions Unides. Els participants van posar de manifest un dels drets fonamentals, la llibertat d’expressió!

    Amb la campanya electoral del 20D tornen una vegada més les protestes dels periodistes dels mitjans públics contra els blocs electorals que els obliguen a mantenir un ordre i un minutatge en la cobertura dels diferents partits proporcional a la seva representació parlamentària.

    L’acte del passat 10 de desembre va comptar amb la presència de la Síndica de Greuges de Barcelona, M. Assumpció Vilà i Planas, i la professora de periodisme de la UAB Mercè Diez, impulsora del manifest "Acadèmics contra els blocs". Carles Prats, president del Grup de Treball de Mitjans Públics del Col·legi de Periodistes va ser l'encarregat d'explicar la feina que s'ha fet en la lluita contra els blocs electorals, i la presentació va anar a càrrec de la degana Neus Bonet.

    Precisament va ser la degana Neus Bonet qui va recordar que era una bona ocasió per reivindicar un dels drets humans, com és la llibertat d'expressió, el dia dels Drets Humans establert per les Nacions Unides. Bonet va recordar la lluita històrica del Col·legi de Periodistes en aquesta darrera dècada, des dels contenciosos legals als Tribunals espanyols i europeus, i va apostar per no baixar la guàrdia i continuar lluitant per la via del diàleg, especialment amb les formacions polítiques.

    La Síndica de Greuges de Barcelona, M. Assumpció Vilà, va mostrar la seva perplexitat per aquesta sistema impositiu sobre la feina dels periodistes tot afegint que "costa d'entendre que després tants anys encara funcionin els blocs electorals". En aquest sentit va proposar fer més pedagogia al respecte, perquè segons la síndica, aquesta és una situació que la població i el conjunt del a ciutadania no ho entén.

    Mercè Diez, professora de periodisme de la UAB i una de les impulsores del manifest "Acadèmics contra els blocs", va incidir en el fet que els blocs electorals es van fer per garantir el pluralisme, però la seva aplicació ha acabat lesionant-lo ". També va coincidir amb la síndica en el fet que cal fer més pedagogia; "Hem de despertar la ciutadania d'aquesta anomalia europea i fer-los veure que representa una estafa als seus drets". Tal com recorden en el seu manifest,no és de rebut que els ciutadans confiïn en la feina d'interpretació dels periodistes durant tot l'any, i que la JEC intervingui en aquesta activitat professional controlant la feina dels periodistes durant aquests 15 dies.

    Finalment, el president del Grup de Treball de Mitjans Públics del Col·legi de Periodistes, Carles Prats, va aportar una mica d'optimisme evidenciant com ho estan resolent en l'àmbit local, i repassant alguns casos en què s'ha evitat sotmetre la informació electoral al dictat dels jutges i polítics. Per aquest motiu va afirmar que "el sistema de bloc electorals es tan obsolet que tard o d'hora haurà de desaparèixer i que alguns mitjans de comunicació locals han demostrat que No fer blocs és possible". Tots els participants van concloure que només cal voluntat política i valentia als mitjans de comunicació per posar fi a aquesta anomalia europea.

    Tota l'activitat que s'ha generat en aquests anys de lluita contra els blocs electorals des del Col·legi de Periodistes ja es pot consultar al web i al repositori digital que gestiona el Centre de Documentació a través d'aquest enllaç: http://omeka.periodistes.org/

    També podeu recuperar aquí el vídeo de l'acte_ O bé consultar # NO ALS BLOCS!


     

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.