Dimecres 25 de novembre es va fer l’entrega dels Premis Periodístics ATLL a la sala d’actes del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Enguany, a part del 1r premi s’han atorgat tres accèssits.
L’acte va tenir lloc a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya el passat dimecres, 25 de novembre, al vespre. L’entrega de premis va estar presidida per la Directora General de Polítiques Ambientals de la Generalitat de Catalunya, Marta Subirà; acompanyada pel director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Jordi Agustí; la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet; i el director general d’ATLL, Alfredo Gutiérrez.
El 1r premi de la segona edició del Premi Periodístic de l’Aigua ATLL 2015 va ser pel programa "Espai Terra" de TV3 pel treball que porta per títol “Inundació del Delta de l’Ebre”. La Directora General de Polítiques ambientals del Departament de Territori i Sostenibilitat, Marta Subirà, va ser l’encarregada de lliurar el màxim guardó. El jurat va considerar la candidatura com una de les propostes presentades més complertes.
Es tracta d’un reportatge que aglutina i combina diversos gèneres periodístics; l'entrevista i el reportatge i que aborda diferents temes que tenen com a nexe l’aigua al Delta de l’Ebre, tant des del seu vessant positiu com és la inundació dels camps, fins als problemes presents, com la presència d’espècies invasores com ara el cargol poma. Aporta la veu de diverses fonts, a més d’imatges de gran qualitat utilitzant la filmació des de drons, i que han estat preses en el moment exacte de l’inici de la inundació. Exemplifica un dels temes principals del premi, que és mostrar l’aigua com a font de vida.
El jurat també va estimar reconèixer altres treballs mitjançant tres accèssits destacant d’aquesta manera la tasca realitzada per mitjans més petits i amb menys recursos.
El 1r accèssit es va atorgar al reportatge escrit "Un planeta de secano" publicat a La Vanguardia per la periodista Eliane Ros. El treball tracta la problemàtica del canvi climàtic des del punt de vista del vector de l’aigua i de l’escassetat d’aquest recurs en el futur. El reportatge utilitza un important equilibri de fonts, donant veu a diversos actors, fet que genera un interès en el reportatge tant per a experts com per a ciutadans sense un grau de formació molt alt. Aporta dades més enllà de les conegudes i noves perspectives al problema de l’aigua, com ara la seva vinculació a l'aparició de la primavera àrab a causa de períodes de sequera viscuts a la zona.
El 2n accèssit se’l va endur el reportatge "L’oasi de Santpedor" del periodista David Bricollé i publicat a Regió7. El treball tracta un tema que no ha estat tocat de manera majoritària per la resta de mitjans. És un exemple que posa en valor la recuperació d’un espai que estava abandonat i que fa més de 20 anys que era un abocador incontrolat. Utilitza un llenguatge proper i fàcil d’entendre fent que el reportatge tingui, per damunt de tot, un to pedagògic i constructiu. També aporta imatges que ajuden al lector a fer-se una idea de com era aquest espai abans i com és actualment. Posa, per tant, en valor un dels requisits del premi: l'exclusivitat.
Finalment el 3r accèssit va ser per Canal SET (Santa Eulàlia Televisió) i el seu reportatge "La nova veïna del Tenes" de Pere Nadal. El treball parla sobre la reaparició de la llúdriga al riu Tenes (Vallès Oriental), 80 anys després del darrer albirament d’aquesta espècie. El reportatge posa en valor la recuperació experimentada per rius com el Tenes, que fa uns 30-40 anys estaven totalment degradats i que arran de les millores en sistemes de sanejament, en control d’abocaments i d’una major cura pel medi han provocat la reintroducció d’espècies com la llúdriga, que esdevé el millor indicador de la qualitat del riu. El reportatge està elaborat a partir de diverses fonts, i se centra en dos estudis científics sobre la presència de la llúdriga en aquest riu. Es poden veure imatges de qualitat de tot el que es fa per controlar la seva presència i del número d’exemplars que hi ha establerts.
Recordem que el jurat estava format pel director general d’ATLL, Alfredo Gutiérrez; el director dels estudis de Periodisme de la UPF, Carles Singla; el degà de la facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, Josep Maria Català, el cap de premsa de l’ACA, Xavier Duran; i Xavier Puig com a membre del Col·legi de Periodistes de Catalunya designat per la Degana.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari