Assassinats, amenaces i acomiadaments entre els periodistes que van investigar la filtració periodística més gran de la història. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, Francesc Farré ens explica les conseqüències que han patit companys de professió arran d'aquesta macroinvestigació.
Es compleixen tres anys de la publicació dels Papers de Panamà, un projecte d’investigació on hi van participar uns 500 periodistes de més de 80 països. Estem parlant de la filtració més gran que ha caigut mai a les mans de professionals de la informació i que va posar en el punt de mira a Bertín Osborne, Pilar de Borbó o Lionel Messi, entre d’altres. Ara bé, companys periodistes d’arreu del món han patit greus conseqüències des que es van començar a destapar casos com aquests.
L’estudi “Gauging the Global Impacts of the ‘Panama Papers’ Three Years Later” elaborat pel Reuters Institute for the Study of Journalis, centre de recerca de la Universitat d’Oxford, conclou que el 17% dels països analitzats han sofert com a mínim un cas de rebuig contra periodistes o mitjans de comunicació. Els més greus han estat l’assassinat de la maltesa Daphne Caruana Galizia, víctima d’un atemptat amb cotxe bomba l’octubre de 2017 i l’eslovac Ján Kuciak, tirotejat a casa seva el febrer de 2018. Altres companys han perdut la feina, han estat amenaçats o restringits preventivament.
Pots llegir l’article sencer a
Report.cat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari