La Degana del Col·legi de Periodistes, Neus Bonet, va ser l'encarregada de lliurar el premi especial del Jurat, que per unanimitat va recaure en la revista CARRER, una publicació que enguany celebra els seus primers 25 anys. Després d’un quart de segle vida, la revista s’ha convertit en un punt de referència en qualitat de portaveu del moviment veïnal, a banda d’una eina de col·laboració entre sectors associatius, professional i intel·lectuals amb inquietuds crítiques i també un lloc de trobada del periodisme de proximitat i qualitat. Totes aquestes virtuts les ha tingut en compte el jurat, que també en destaca que hi ha escrit prop d’un miler de persones i ha estat un planter de periodistes i professionals de la informació.
Pel que fa a la resta de premis, han estat aquests:
1. Premi al periodisme social: el dossier monogràfic Feminisme(s) del mitjà digital Crític.
El jurat ha premiat un treball exhaustiu de 144 pàgines, fet amb la voluntat de copsar les diferents visions i interseccions que travessen el feminisme actual. La publicació dóna veu a dones de generacions, identitats i orígens diversos, amb la mirada posada a recollir algunes de les principals qüestions que estan al centre del debat del moviment feminista. El fil conductor del dossier, coordinat per Laura Aznar i Laia Soldevila, es l’experiència d’una dona, dividida en les fases vitals de la infància i l’adolescència, la joventut, la maduresa i la vellesa. El jurat valora especialment l’esforç d’exhaustivitat de la publicació, el tractament de les dades i l’exposició plural dels diferents punts de vista, amb una voluntat d’impacte que transcendeixi al públic habitual.
2. Premi a la comunicació social: la campanya Casa nostra, casa vostra de l’Associació pel refugi Casa nostra, casa vostra.
El jurat ha valorat especialment la capacitat dels impulsors de la campanya per fer emergir el debat sobre els drets de les persones refugiades i migrants i, a la vegada, situar Barcelona com a l’epicentre de la iniciativa. La complicitat de les entitats socials i del món de la cultura, així com la implicació d’uns 3.000 voluntaris, van fer possible una campanya amb un ampli ressò ciutadà. L’origen es troba precisament en l’experiència d’un grup de joves comunicadors que van coincidir al maig del 2016 en un camp de refugiats a Idomeni (Grècia), on van copsar de primera mà la necessitat de posar en primer pla la crisi del refugi a Europa i que hi hagi respostes polítiques per part de les administracions.
3. Premi de promoció a la investigació: L’Antídot a la soledat de Jordi de Miguel, Gemma Garcia i Carles Castro
D’entre les propostes presentades, el jurat ha valorat positivament una proposta que vol avaluar, diagnosticar i fer propostes de millora sobre la situació de les persones grans que viuen soles a Barcelona. La hipòtesi és que l’acció comunitària contribueix a la millora de les condicions de vida i la salut mental d’aquestes persones, especialment de la població femenina envellida, que és el perfil majoritari en aquesta situació. El treball se centrarà específicament en els resultats d’aplicar la prescripció social als centres de salut, així com l’impacte de l’acció comunitària en dues zones concretes de Barcelona: Ciutat Vella i Nou Barris. Els encarregats de dur a terme aquesta feina formen part del col·lectiu Contrast, format per professionals que aposten per la funció social d’un periodisme de qualitat, humà, independent i de servei públic com a eina de transformació de les societats. El jurat, en aquesta ocasió, en destaca la voluntat de donar veu a persones que normalment no en tenen, l’esforç d’investigació pròpia, el tractament contextualitzat i la sensibilitat social.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari