L' INSPAI, el Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, ha dedicat el setè volum de la col·lecció “Quaderns de fotografia”, al fons del fotoperiodista gironí Miquel Ruiz; la publicació es complementa amb una exposició que es va inaugurar a Figueres el dijous 5 de juny, i que també viatjarà arreu de les comarques gironines i catalanes, a l'Estat espanyol i a l'estranger, mitjançant el programa d'exposicions itinerants de la Diputació.
"Miquel Ruiz Avilés: una altra manera de captar el món, 1979-2013", és la primer exposició del fotògraf en clau retrospectiva i es fa amb la voluntat de transmetre també la dimensió personal de Miquel Ruiz, un fotògraf que ha utilitzat la fotografia per denunciar la injustícia i promoure la solidaritat (tant des de l’ONG Fotògrafs per la Pau, com amb la seva implicació personal en el conflicte de Bòsnia i Hercegovina), i, fins i tot, per lluitar contra les seves pròpies adversitats, després de l'ictus que va patir l'any 2010 i que va fer que la seva trajectòria com a fotoperiodista quedés aturada. Des de llavors, Ruiz utilitza la imatge com a instrument de recuperació, ja que ara treballa en processos més creatius i d'experimentació.
L'any 2010 Ruiz va donar més de cent mil fotografies a INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, que es van sumar als més de trenta fons i col·leccions que custodia i preserva aquesta institució. Després de quatre anys catalogant i digitalitzant les imatges que conformen el Fons de Miquel Ruiz, format per negatius, diapositives i positius en paper, INSPAI, Centre de la Imatge, ha decidit publicar aquest setè volum de la col·lecció “Quaderns de fotografia” amb l'objectiu de donar a conèixer el fons i presentar una nova eina que serveixi per explicar, a través de les imatges, el context social, cultural i polític en què ha estat treballant el fotoperiodista.
Les fotografies que es mostren tant al quadern com a l'exposició responen a una acurada selecció d’entre totes les imatges que integren el fons, i segueixen un patró temàtic mitjançant el qual també es fa un recorregut per la trajectòria professional i vital de Miquel Ruiz.
La mostra s'inicia amb un bloc fotogràfic dedicat a la premsa territorial: un aplec d'imatges que comprenen la producció de Miquel Ruiz per als mitjans de comunicació del territori gironí i català des dels seus inicis, l'any 1979, fins al 2003, i que mostren algunes de les principals notícies i esdeveniments polítics i socials ocorreguts a les comarques de Girona. El segon bloc aplega les imatges recollides en alguns dels seus projectes internacionals entre els anys 1987 i 2006: Nicaragua, Palestina i Sri Lanka. En aquests destins el fotògraf esdevé de nou narrador crític de la realitat, i construeix un discurs amb voluntat de denúncia. El tercer bloc correspon a Bòsnia, i és el més representatiu en el treball de Miquel Ruiz. Cobreix tant la primera etapa (1993-1997), en ple conflicte dels Balcans (setge de Sarajevo), com algunes de les etapes posteriors (2006-2009). Les imatges d’aquest tercer bloc recullen les seqüeles de la guerra i les manifestacions i actes de reconeixement de les víctimes, especialment les del genocidi de Srebrenica. I el darrer bloc mostra unes imatges de producció recent, de factura més íntima i personal, que estan agrupades en tres projectes titulats Instagrams, el nom de l'aplicació amb què han estat captades; Les Hores, en homenatge al llibre de Josep Pla; i ICTUSTRANSFORMACIÓ, en clara referència a l'atac que va tenir Ruiz l'any 2010.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari