Les periodistes Nicola Hughes i Mar Cabra van participar el passat 24 d'abril en el Cicle de Debats #Futur, organitzat pel Col·legi de Periodistes i la Caixa. El debat s'inscriu en les II Jornades de periodisme de dades i Open Data.
El periodisme de dades, el “data journalism”, està constituint una nova oportunitat per garantir la qualitat de les informacions i una manera més d’explicar la realitat. Sobre aquesta temàtica va tractar el setè i últim debat del Cicle de Debats #Futur que organitza per segon any consecutiu el Col·legi de Periodistes de Catalunya conjuntament amb l’Obra Social de “la Caixa”. Aquest debat, a més, va ser l'inici de les II Jornades de Periodisme de Dades i Open Data que s'han celebrat a Barcelona del 24 al 27 d'abril. En el debat van participar com a ponents Nicola Hughes , periodista de dades del diari The Times , i Mar Cabra , periodista del Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ) . La moderació va anar a càrrec de la periodista Karma Peiró.
Nicola va explicar els seus origens periodístics i, tot i ser molt jove, va graduar-se quan ja hi havia poques possibilitats de trobar feina als mitjans de comunicació. Però això no la va desanimar a entrar a la CNN. Una vegada a la gran cadena, va veure que tenia poc marge de maniobra i va començar a tenir contacte amb hackers i sraperWiki on va aprendre a programar. Això li ha permés treballar al departament d'interactius The Guardian i al The Times.
Nicola Hugues també va explicar que el periodisme de dades està basat en la informació que es troba al web i l'estructura que està canviant ràpidament amb les dades que corren per la xarxa i les aplicacions de les diferents plataformes. Manté que el periodisme del futur ja no serà el que s'editi, sinó el que es construeixi, creant visualitzacions de dades, molt més interesant, sobretot als mitjans de comunicació locals. El periodisme, però, haurà de ser molt més flexible, adaptat al temps real, i que sàpiga interactuar amb les audiències.
Mar Cabra també va explicar la seva incursió al periodisme de dades, al que va accedir també per casualitat després d'una experiència als Estats Units, onm li va sorprendre la facilitat d'accedir a les dades, sobretot `públiques. Una situació que va apuntar que creu que canviarà també aviat al nostre país, i que serà molt més fàcil fer periodisme a "cop de click". Per a Mar Cabra les dades aporten molta informació, moltes històries i en el seu cas, són prou independents perquè treballen gràcies al finançament i mecenatge de grans patrons que creuen en el periodisme d'investigació.
Podeu accedir a un recull dels comentaris fets al es xarxes socials a través d' Storify i consultar el vídeo del debat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari