La Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya va lliurar el dijous 19 d'octubre les Mosques de la Informació 2017, en un acte carregat de simbolisme pel lliurament aquest any, de manera extraordinària, de la Mosca de la Dignitat als milers de persones que van fer possible la celebració del referèndum de l’1 d’octubre, i que van treballar i lluitar de manera pacífica per la llibertat d’expressió i la dignitat de tot un poble.
La reivindicació de la democràcia, del dret a la llibertat d'expressió i d'informació, les crítiques a la repressió duta a terme el dia 1 d'octubre i el record a Jordi Cuixart i Jordi Sànchez -empresonats per sedició- van marcar la cerimònia d'aquest any. L'acte va tenir lloc a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la UdG, plena a vessar.
"La feina del periodista és essencial en qualsevol estat de dret"
El tradicional discurs de Joan Ventura, president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, es va convertir en una declaració de tota la Junta. Es va reivindicar el Codi Deontològic com a element coesionador dels professionals de la comunicació, tinguin de la ideologia que tinguin, recordant que "no hi pot haver bon periodisme sense compromís ètic". També es van denunciar les agressions patides per periodistes en l'exercici de la seva tasca, i es va recordar la periodista maltesa Daphne Caruana Galizia, assassinada recentment per la seva feina d'investigació. "Nosaltres defensem l'essència de la llibertat, i cap situació, per excepcional que sigui, ha de comportar un pas enrere a la llibertat d’expressió, un dret fonamental recollit a la Declaració Universal dels Drets Humans", va remarcar Ventura. "El dret a la informació de la ciutadania és un pilar bàsic per a la democràcia i per aquest motiu la feina del periodista és un servei essencial en qualsevol estat de dret", va afegir.
Tot seguit, va presentar la Mosca de la Dignitat, un guardó extraordinari que s'ha lliurat aquest any "per reconèixer i homenatjar els milers de persones que van fer possible la celebració del referèndum, i que van demostrar que som un poble que defensa la llibertat, la democràcia i, sobretot, que tenim una gran dignitat".
Entre forts aplaudiments, en el moment més emocionant del vespre, van pujar a l'escenari representants dels pobles i col·legis electorals que van patir més la violència policial el diumenge 1 d'octubre, i també els representants gironins de l'ANC i Òmnium Cultural, i la portaveu del col·lectiu Girona Vota. A tots ells se'ls va lliurar un diploma de la Mosca de la Dignitat (que us podeu descarregar des d'aquí). En nom de totes les persones que d'alguna manera van fer possible la celebració del referèndum, Joan Carles Bonet i Albert Tudela van agrair el reconeixement que se'ls feia i el van dedicar a tothom que va lluitar per la llibertat d'expressió del poble català, i especialment als presidents d'Òmnium Cultural i l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.
El rector de la UdG, Sergi Bonet, també va fer un discurs recordant el paper importantíssim que tenen les universitats en les societats plenament democràtiques i reivindicant les llibertats bàsiques.
Abans de començar a lliurar les Mosques "tradicionals", l'artista que les ha creat aquest any, Víctor Masferrer, va explicar que, per crear aquestes peces -molt similars però úniques- es va inspirar en l'ull de la mosca i la seva multivisió, com un símbol de la capacitat del periodista per buscar informació. La forma de l'escultura -de fusta tornejada- té un disseny extern que recorda l'ala d'una mosca, mentre que de dins és "un paraboloide de secció el·líptica -inspirat en les antenes parabòliques- que associa la peça a la recepció, l’escolta i les xarxes de comunicació", va destacar.
El primer homenatjat va ser Narcís Genís -en Nisso-, per la seva trajectòria professional de més de 40 anys i la seva tasca al capdavant de l'anterior Junta del Col·legi a Girona. L'encarregat de repassar la seva trajectòria i múltiples anècdotes va ser el periodista Salvador Garcia-Arbós, mentre que la Mosca del Col·legi li va lliurar la degana, Neus Bonet. Un Nisso content i emocionat a parts iguals va començar el seu discurs afirmant que la situació que s'està vivint actualment li recorda "els anys més foscos del franquisme". Després de repassar alguns dels fets més importants en la seva trajectòria tant com a redactor d'El Punt com de quan va ser el president de la Demarcació de Girona del CPC, en Nisso va voler compartir la distinció amb les persones que van formar part de la seva Junta: "l'enyorat Miquel Diumé", en Jordi Grau, la Rosa Gil, la Susanna Quintana, en David Céspedes, en Jaume Serra i la Laura Fanals, en diferents etapes.
"Periodistes i arquitectes tenim en comú la voluntat de comunicar, vosaltres amb paraules i nosaltres amb espais"
Precisament va ser Rosa Gil l'encarregada de fer la glossa de la primera Mosca de Sant Narcís que es va lliurar, la que premiava Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta -RCR Arquitectes- per la qualitat dels seus projectes, reconeguda internacionalment i mereixedora del Premi Pritzker. Pigem i Vilalta (Aranda no va poder assistir a l'acte) van agrair el guardó i van fer notar que "periodistes i arquitectes tenim en comú la voluntat de comunicar, vosaltres amb paraules i nosaltres amb espais", tot i que també van matisar que "la diferència és el temps que tenim per fer-ho".
La segona Mosca de Sant Narcís va ser per al Girona FC, per la fita històrica que suposa el seu ascens a Primera Divisió. El periodista esportiu Eduard Solà va repassar la trajectòria de l'equip, que estava molt ben representat pel seu president, Delfí Gelí, el capità, Eloi Amagat, i el defensa Pedro Alcalá.
Per la part final de l'acte es van deixar les dues Mosques més esperades: la Borda i la Grossa. Jordi Grau, com ja és habitual, va ser l'encarregat de fer els honors amb la seva oratòria brillant i mordaç, tot i que, en aquesta ocasió, una mica més solemne del que és habitual "perquè ens estem jugant la llibertat i la democràcia".
La Mosca Borda (amb connotacions negatives perquè es lliura a la persona o entitat que hagi oposat més resistència a les sol·licituds d’informació, s’hagi mostrat més susceptible envers les informacions aparegudes sobre ella, o hagi fet més difícil la feina dels periodistes) se la va endur la responsable de comunicació de l'Ajuntament de Figueres, Olga Reixach, que hi optava per segon any consecutiu. Reixach, amb el 41% dels vots, va tenir només un vot més que el responsable de premsa del Festival de Cap Roig, Ignasi Ventura (40%). El tercer finalista, Marc Bataller, cap de premsa del Departament de Salut, que també repetia com a finalista, va tenir el 19% restant. Val a dir que Olga Reixach va ser l'única dels tres "aspirants" a la Mosca Borda que va assistir a l'acte, i va recollir el guardó assegurant que l'acceptava amb "respecte i humor empordanès".
Pel què fa a la Mosca Grossa, la que premia a la persona o entitat que hagi facilitat més la tasca informativa dels periodistes,va ser per a Imma Parada, cap de comunicació de la Fundació Gala-Salvador Dalí, amb el 32% dels vots emesos. Bàrbara Schmitt, portaveu d'IAEDEN - Salvem l'Empordà, va obtenir el 32% dels vots; mentre que Jaume Figueras, responsble de premsa de l'Ajuntament de Calonge, va fer-se amb el 18% dels vots, i Montse Codina, responsable de premsa del Consell Comarcal de la Selva, amb l'11% restant. La guanyadora va assegurar que estava molt emocionada pel reconeixement i, també amb humor empordanès, va dedicar el premi a "aquella dona d'ulls saltons" que engegar la polèmica sobre la paternitat de Salvador Dalí i que va acabar amb l'exhumació del pintor.
La festa es va cloure amb un refrigeri al claustre de la Facultat de Lletres, que va comptar amb la col·laboració de Perelada i Eccocivi.
Col·legi de Periodistes de Catalunya 2025
Rambla de Catalunya 10, pral. 08007 Barcelona.
Tel. 93 317 19 20 contacte@periodistes.cat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari