El
SIMPOSI sobre LLIBERTAT DE PREMSA que el Col·legi de Periodistes de Catalunya-Demarcació de Lleida celebrarà el proper 4 de maig conjuntament amb la Facultat de Lletres de la
Universitat de Lleida, aglutinarà en una jornada destacats professionals del periodisme que debatran sobre la situació de la llibertat de premsa a l’actualitat. Al Simposi també s’hi exposarà el vincle entre llibertat de premsa i ciutadania i es parlarà de les reflexions ètiques i deontològiques.
(programa complet a la columna de la dreta)
La inauguració del Simposi anirà a càrrec de Josep Martí, secretari de Comunicació del Govern de la Generalitat de Catalunya; Joan Biscarri, vicerrector de la UdL i Rafa Gimena, president del Col·legi de Periodistes de Catalunya-Demarcació de Lleida.
Les ponències del Simposi sobre llibertat de premsa que es desglossaran en quatre taules rodones. Durant la sessió matinal, la primera d’elles, sota el títol ‘La veu dels professionals’, moderada per la periodista Carolina Gili, delegada a Lleida de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) intervindrà la catedràtica Rosario de Mateo de la Universitat Autònoma de Barcelona, que iniciarà aquesta primera taula amb el trinomi: ‘Llibertat de pensament, llibertat d’expressió o llibertat de premsa’. Seguidament, la periodista Elisenda Rovira parlarà de ‘Els silencis mediàtics’; Adriana Rodríguez, periodista i vicepresidenta de la Asociación de la Presa de La Coruña, intervindrà amb la ponència ‘La situación actual de la libertad de expresión en Galicia’. Tancarà el primer bloc de ‘La veu dels professionals’, el periodista Francesc Ràfols amb la ponència ‘L’obligació dels poders públics de garantir el Dret a la informació, al segle XXI’.
El segon bloc de dedicat als professionals, moderat per Josep Ramon Ribé, director del diari La Mañana, l’iniciarà el periodista Lluís Caelles, qui parlarà de ‘Llibertat de premsa i comprimís amb la ciutadania: el llibre d’estil de la CCMA’. Seguidament, Laura Fanals, periodista i membre de la Junta de Govern del Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC), intervindrà amb la comunicació ‘Efectes de la precarietat laboral en la llibertat de premsa: el cas el freelances’. Carles Prats, periodista i coordinador del Grup de Mitjans Públics del CPC, clourà el segon bloc ‘La veu dels professionals’ amb ‘Els blocs electorals, una ingerència en la llibertat de premsa’.
La sessió matinal continuarà amb el bloc d’intervencions sobre les Visions internacionals, que serà moderat per Joan Cal, director executiu de Grup Segre i que iniciarà María Dolores Masana, periodista i membre de Reporteros Sin Fronteras (RSF), qui parlarà de ‘L’estat de la llibertat de premsa al món’, informe 2015 de RSF. Tot seguit, Marcel Mauri, professor d’Ètica del Periodisme a la Universitat Pompeu Fabra, exposarà el tema de ‘Retre comptes per enfortir la llibertat de premsa. Experiències europees’. Finalment, just abans de la pausa del migdia, la periodista Teresa Carreras intervindrà amb la ‘Carta Europea per la Llibertat de Premsa’ i Ricardo Gutiérrez, periodista i secretari general de la Federación Europea de Periodistas (FEP), ho farà amb ‘Projectes de la Federació Internacional de Periodistes’.
La sessió de tarda del Simposi sobre Llibertat de Premsa reprendrà les ponències amb la taula rodona ‘Regulació i Límits’, moderada per Laura Bergés, professora d’Ètica Periodística de la Universitat de Lleida (UdL). Per abordar-la, intervindrà la professora de Teories de la Comunicació de la Universitat Oberta de Catalunya Anna Clua, amb la comunicació ‘Periodisme ciutadà, llibertat de premsa i dret a la informació’. Seguidament, intervindrà Salvador Alsius, vicepresident del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), qui parlarà de ‘CAC, deontologia i regulació’ i després d’ell, Roger Jiménez, president del Consell de la Informació de Catalunya (CIC), dissertarà sobre ‘Reflexions ètiques i deontològiques al voltant de la Llibertat de Premsa’. Clourà la taula, Marc Carrillo, catedràtic de Dret Constitucional de la UPF, que intervindrà amb la comunicació ‘Dret a la informació i drets de la personalitat: la resposta al conflicte jurídic’.
La cloenda del Simposi sobre Llibertat de Premsa anirà a càrrec del periodista Lluís Foix, president de la càtedra de Periodisme de la UdL, que estarà acompanyat de Jesús Riverola, vicepresident del CPC Lleida.
El Simposi compta amb la col·laboració de l' Ajuntament de Lleida, la Diputació de Lleida , La Caixa; i el suport del diari La Mañana i Segre.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari