Professionals del periodisme van debatre tot el dia d'ahir sobre la llibertat de premsa en un simposi organitzat per la demarcació del Col·legi a Lleida i la Universitat de Lleida. Un dels temes més criticats va ser la imposició dels Blocs Electorals.
Més d'un centenar de persones, entre periodistes, professionals de la comunicació i estudiants, van poder seguir ahir a les instal·lacions de la Universitat de Lleida les diferents xerrades que es van programar per donar una visió transversal de la llibertat de premsa, especialment al nostre país i en el marc de la Unió Europea, com va afirmar el president a Lleida del Col·legi de Periodistes, Rafa Gimena.
Organitzat per la demarcació de Lleida de Col·legi de periodistes de Catalunya i la Facultat de Lletres de la UdL, en el Simposi van participar-hi professors universitaris i professionals i membres de diferents entitats que representen el col·lectiu, com ara el Sindicat de Periodistes de Catalunya, Reporters sense Fronteres, la Federació Europea de Periodistes o el Grup Ramon Barnils, així com representants del Consell de la Informació i del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, en un intent de donar diferents visions i claus per entendre la situació del periodisme i com s'aplica aquest dret reconegut per les Nacions Unides.
Les declaracions del ministre de Justícia, Rafael Català, sobre la possibilitat de sancionar els mitjans de comunicació que informin sobre casos que estan sota investigació judicial, així com l'anomenada Llei mordassa, van ser objecte de crítica per bona part dels participants i també del secretari de comunicació, Josep Martí, durant la inauguració del Simposi.
Un altre dels temes debatuts i que va aixecar més polèmica van ser el dels blocs electorals. Carles Prats, membre de la Junta va explicar la
campanya a Verkami que s'ha impulsat des del Col·legi de Periodistes, per acabar amb aquesta anomalia europea. Prats va recordar l'origen d'aquest sistema, que es remunta a la dècada dels 80, i els va qualificar de "caducs, anacrònics i fora del context actual europeu". El lleidatà Lluis Caelles, també de TV3, va exigir "lligar la llibertat d'expressió a la llibertat d'informació per respecte als ciutadans" i va criticar que la precarietat laboral disminueix la llibertat i pluralitat informativa".
En diferents moments del Simposi es va recordar que Espanya figura al lloc 33 de l'últim rànquing sobre la llibertat de premsa, liderat entre d'altres pels nòrdics, com també va certificar la expresidenta de Reporters sense Fronteres. Dolors Massana, que va presidir aquesta organització entre el 2003 i 2011, va recordar que aquest any "ja hi ha hagut 24 periodistes morts i 158 d'empresonats". En aquest sentit, Ricardo Gutiérrez, secretari general de la Federació Europea de Periodistes, va afirmar que la situació va empitjorant, amb quatre periodistes morts a Europa el 2013 i que en el que portem d'any ja n'hi ha hagut 12.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari