• Set llibres per llegir aquest Nadal 2023

    11 desembre, 2023

    Arriben les festes i això significa que per uns dies podem aturar la rutina i submergir-nos en la lectura. El Centre de Documentació Montserrat Roig del Col·legi de Periodistes de Catalunya ofereix una selecció de set llibres perfectes per devorar al costat de llar de foc o com a inspiració per regalar a un amic o familiar. Els col·legiats/des podeu demanar-los en préstec.

    Arriben les festes i això significa que per uns dies podem aturar la rutina i submergir-nos en la lectura.
    Font:
    Syda Productions

    Amb aquests set títols, tindràs l'oportunitat d'explorar àmplies àrees que abasten des d'històries captivadores del món rural fins a anècdotes que van més enllà de les costes de Barcelona i d'Europa. 

    El Centre de Documentació posa a la disposició de tots els col·legiats i col·legiades el servei de préstec de més de 8.000 títols de temàtica professional dels què disposa. Aquest servei es pot sol·licitar presencialment, al Centre de Documentació, o fent la reserva a través d'aquest catàleg per passar a recollir-lo posteriorment. Cada col·legiat/da pot demanar un màxim de 5 documents durant vint-i-un dies naturals, amb opció de pròrroga. Pots posar-te en contacte amb el Centre de Documentació a través de: documentacio@periodistes.cat

    A les dues seran les tres, de Sergi Pàmies

    Als contes d’A les dues seran les tres, la memòria es converteix en revisió de l’experiència, la crònica en compromís amb el passat i la fantasia en un joc que, en funció de l’estat d’ànim, il·lumina, pertorba o reconforta. Esdeveniments històrics o anècdotes deliberadament privades es confabulen en favor de la narració, sempre eloqüent i persuasiva, en què Sergi Pàmies, fidel a una veu i a un estil inconfusibles, aprofundeix en el domini de la tendresa i la digressió, així com en l’equilibri entre la ironia i la perspicàcia. Tot al servei d’una mirada, resignadament incerta, sobre el pas—ja sigui endavant o enrere—del temps.

    Náufragos del imperio, de Pilar Bonet.

    Disponible al CDMR

    Al nostre continent, dos països veïns lluiten entre ells; un per restablir una identitat idealitzada i l'altre per forjar la seva identitat del futur. Així defineix la periodista col·legiada, Pilar Bonet, una de les majors expertes de les últimes dècades en els territoris soviètics i postsoviètics la guerra provocada per la invasió russa d'Ucraïna. Sense constituir un manual d'història ni un assaig sobre geopolítica, aquestes pàgines arrosseguen llum sobre les arrels del conflicte. A partir dels seus apunts sobre el terreny, els seus diaris i reflexions, converses i entrevistes, l'autora construeix un relat calidoscòpic on els seus protagonistes no sempre són personalitats de primera fila, sinó també persones anònimes que tenen molt a dir sobre el que està passant. Persones que, amb opinions sovint enfrontades, són totes elles 'nàufrags de l'imperi'.

    El Passeig de Gràcia, de Lluís Permanyer.

    Des de fa 200 anys, el Passeig de Gràcia ha esdevingut un testimoni viu de l'evolució urbana i social de Barcelona. Amb el pas del temps ha anat canviant, però la seva importància ha romàs inalterada, sent reconegut fins i tot com un dels carrers més majestuosos del món, segons Allan B. Jacobs, professor universitari, en el seu llibre "Great Streets" (MIT Press). Aquest llibre del col·legiat Lluís Permanyer brinda una visió detallada i rica de l’emblemàtic Passeig de Gràcia, un testimoni de la transformació de la ciutat i de la burgesia catalana.

    Brots de narcosocietat, de Fàtima Llambrich.

    Disponible al CDMR

    La periodista col·legiada Fàtima Llambrich ens trasllada enmig de l’estret de Gibraltar perseguint una narcollanxa carregada d’haixix, ens mostra l’estrès previ a una entrada i registre enmig d’una narcourbanització, ens descobreix com són les plantacions de marihuana i què hi ha al darrere o ens dona a conèixer el Mario, que va ser condemnat per traficar amb haixix a gran escala i per formar part d’una organització criminal. El tràfic de droga repercuteix en el dia a dia de tota la societat. El volum de negoci que genera permet als traficants comprar voluntats, corrompre funcionaris, adquirir poder.

    Una vida a les muntanyes, d'Abraham Orriols.

    Pròximament al CDMR

    A Bruguera, un petit poble al peu del Taga, hi viu la pastora més vella de Catalunya. Amb quasi cent anys, la Marina Vilalta continua exercint un ofici que estima, però que té un futur incert. Un ofici sacrificat que requereix dedicació i paciència i que està íntimament lligat a la terra. La història de la Marina, que cobreix un segle, ens permet mirar a la muntanya amb tota la seva immensitat i conèixer els que la treballen, els que s’hi han amagat o escapat i els animals que hi viuen salvatges. Ens presenta la força de la natura sobre l’home i com aquest, amb els anys, ha après a entendre-la, preveure-la i conviure-hi. La història de la Marina, a través de la ploma del periodista col·legiat Abraham Orriols, ens amplia la mirada sobre el món rural i la saviesa popular del nostre país.

    Fora de focus, de Cèlia Cernadas

    Disponible al CDMR

    Cèlia Cernadas, periodista de Catalunya Ràdio, ha viatjat a un gran nombre de països per entendre i explicar les realitats del nostre planeta. En aquests viatges ha conegut persones que pateixen, o han patit, les conseqüències d’aquests fenòmens i conflictes. Històries que moltes vegades no acaben apareixent a les cròniques, efectes col·laterals d’un món que canvia acceleradament, vides que han quedat fora del focus. En aquest llibre, a mig camí entre la crònica periodística i la literatura de viatges, l’autora recupera tot allò que va veure i viure, i el que no va poder explicar però que li va quedar gravat a la memòria. Històries de gent normal i corrent que l’han ajudat a entendre, de primera mà, les cares, arestes i matisos del món on vivim.

    La Barcelona de Pilar Aymerich, de Pilar Aymerich

    Disponible al CDMR

    L’obra de la col·legiada Pilar Aymerich (Barcelona, 1943) ha impregnat com poques la memòria col·lectiva del país. Les seves fotografies ens han ajudat a explicar i recordar, per si soles, les lluites socials entre finals dels anys seixanta i els vuitanta, amb l’epicentre a Barcelona. Aquest llibre no només aporta la mostra més important mai editada de les seves fotografies (algunes d’icòniques, altres d’inèdites) sinó que ens obre la porta, gràcies als textos de la mateixa autora, a les emocions i motivacions que acostumen a quedar amagades darrere la càmera. En definitiva: pura memòria de la ciutat.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.