El Col·legi de Periodistes de Catalunya i AFISEC Serveis Empresarials reprenen la sèrie d'articles per guiar els periodistes en algunes de les qüestions més freqüents que es poden trobar. La peça d'avui aclareix quan les factures generades queden exemptes d'IVA. Per a qualsevol aclariment podeu contactar amb el servei d'assessorament a través del correu assessorament@periodistes.cat.
"Estaran exempts de l'impost els serveis professionals, inclosos aquells la contraprestació dels quals consisteixi en drets d'autor, prestats per artistes plàstics, escriptors, col·laboradors literaris, gràfics i fotogràfics de diaris i revistes, compositors musicals, autors d'obres teatrals i d'argument, adaptació, guió i diàlegs de les obres audiovisuals, traductors i adaptadors" segons apareix a l'apartat 26è de l'article 20 de la Llei 37/1992 de l'impost sobre el valor afegit (IVA). Aquí s'han de complir dues consideracions: els periodistes han de ser autònoms i prestar servei al territori espanyol. Si el client és estranger, és un altre cas.
Un altre aspecte important és l'obligatorietat de ser col·laboracions periodístiques destinades a un diari o revista, tant impresa com digital. Estaran subjectes a IVA treballs com la gestió de xarxes socials, pàgines web o xerrades, conferències, seminaris i cursos no homologats. En qualsevol feina on els serveis estiguin exemptes d'IVA caldrà fer-ho constar a la factura amb el següent text: “Factura exempta d'IVA en virtut de l'article 20 apartat 26 de l'IVA”.
Si el periodista combina alguna d'aquestes tasques, com per exemple escriure reportatges i assumir la coordinació d'una revista, haurà de determinar les hores que dedica a cadascuna. Les primeres estaran exemptes d'IVA i les segones no. A més, disposeu d'un règim especial de liquidació d'IVA, anomenat la Regla de la prorrata, que no us permet deduir-vos tot l'IVA suportat de les vostres compres i despeses.
2 Comentaris
Deixa el teu comentari