El Col·legi de Periodistes, que aplega gairebé 4.000 periodistes del país i que treballa per a la regulació i defensa dels professionals del periodisme, ha mostrat reiteradament les seves crítiques amb aquesta mesura i referma la seva posició en defensa dels mitjans públics, tot considerant que els ciutadans i ciutadanes de Catalunya tenen dret a una informació independent, plural, rigorosa i propera. Els treballadors i treballadores de TV3 i Catalunya Ràdio han obtingut un suport gairebé unànime dels ciutadans en la seva lluita per mantenir el model de ràdio i televisió pública del país, davant dels intents per retallar-los i reduir-los. Cal no oblidar que són els mitjans de comunicació més seguits del país, des del seu naixement, i que han contribuït de manera decisiva a la normalització lingüística, cultural i social del país.
Altres mitjans de comunicació catalans, més petits i més febles, han estat tancats per sanció administrativa i no s’han pogut defensar, tot i que el Col·legi de Periodistes s’ha mostrat també sempre en total desacord.
Precisament aquesta setmana, el Degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Josep Maria Martí, li lliurava al president Artur Mas les "
propostes d’actuació davant la crisi dels mitjans de comunicació” per evitar situacions com la que ha anunciat avui la CCMA, i d’altres casos que portem ja comptabilitzats en aquest país, i que afebleixen la indústria de la comunicació. Un sector en el qual hi juga un paper força important els mitjans públics, que també garanteixen espais de llibertat, pluralitat i cohesió social.
L’Expedient de Regulació d'Ocupació afectarà un màxim de 312 empleats de Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio, el que suposa un 12% de la plantilla. A més, la CCMA també ha proposat una rebaixa salarial del 7,5% als 2.288 treballadors. Una ERO que sorprèn si tenim en compte que els treballadors de la corporació ja han fet un esforç salarial d’entre el 20 i el 25% des del 2011.En nomes tres anys a TV3 i Catalunya Ràdio els han retallat un terç el seu pressupost, que ha passat de 330 milions el 2010 als 225 que preveu destinar-hi aquest any.
Des del Col·legi de Periodistes de Catalunya recordem que, com passa en el nostre entorn europeu, les administracions públiques no poden renunciar a donar una informació de qualitat des de mitjans propis de ràdio i televisió, respectant la independència i professionalitat dels periodistes, que són el seu actiu més valuós i imprescindible. Rebaixar el llistó d’excel·lència, i encara més abaixar la persiana o la seva presència, seria perillós per a tot l’ecosistema informatiu del país, i en el terreny lingüístic suposaria un cop dur en el lent camí de la consolidació del català com a llengua comuna.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari