La Red de Colegios Profesionales de Periodistas es va reunir amb el secretari d’Estat de Comunicació, Miguel Ángel Oliver, el passat dimecres 7 de novembre a La Moncloa. Per part de la Red de Colegios Profesionales de Periodistas van participar-hi José Antonio Barrera, Cristóbal Ruitiña, Pedro Lechuga, Rafael Gimena i Fernando Varela membres dels col·legis de periodistes d’Andalusia, Astúries, Castella i Lleó, Catalunya i Galicia, respectivament.
Els representants de la Red de Colegios Profesionales de Periodistas van remarcar davant Miguel Ángel Oliver que segons es recull a les lleis de creació d’aquests, els col·legis de periodistes són els interlocutors vàlids davant les administracions públiques en tots els assumptes relacionats amb l’exercici i les titulacions de periodisme i comunicació audiovisual, així com davant de qualsevol qüestió que afecti l’ensenyament sobre aquestes matèries en el sistema educatiu. Referent a això, ambdues parts van acordar fixar reunions periòdiques per tractar temes d’interès per a la professió, així com seguir l’actualitat i l’evolució de la Red de Colegios de Periodistes.
Els representants de la Red van insistir al secretari d’Estat de Comunicació sobre la importància de la derogació de l’anomenada “llei mordassa”, ja que suposa un obstacle per a l’exercici lliure del periodisme, per la qual cosa van manifestar la importància de lflexibilitzar aquesta norma en allò que té a veure amb l’exercici periodístic i d’aquesta manera evitar que periodistes i fotoperiodistes siguin sancionats quan estan treballant en espais públics amb l’objectiu de garantir el dret de la informació de la ciutadania.
En aquesta reunió també es va tractar el paper actiu que han de tenir els col·legis de periodistes en els consells de transparència i en la regulació del dret d’accés i publicitat activa, així com continuar amb la reivindicació ja històrica de què els periodistes comptin amb un epígraf propi a l’IAE. Per una altra banda, els participants en aquesta sessió també van traslladar els problemes que afecten l’actualitat del sector com l’intrusisme i la precarietat laboral.
Alhora, la Red de Colegios Profesionales de Periodistas mostra la seva satisfacció per la proposició de llei registrada el passat 7 de novembre al Congrés i que autoritzaria la creació del Consell General de Col·legis Oficials de Periodistes. Aquest òrgan permetria defensar els drets dels professionals de la comunicació i denunciar la seva vulneració. A més, serviria per posar en valor la titulació i lluitar contra la precarietat laboral i l'intrusisme. S'espera que la iniciativa es tramiti a través de lectura única, ja que compta amb el suport dels portaveus de PSOE, PP, Podemos i Ciutandans i de la presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor.
Red de Colegios Profesionales de Periodistas
La Red de Colegios Profesionales de Periodistas es va constituir el 14 de juny de 2018 i està formada pels nou col·legis professionals de periodistes que actualment existeixen a Espanya (Andalusia, Astúries, Castella i Lleó, Catalunya, Galícia, La Rioja, Múrcia, Navarra i País Basc.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari