• La Barcelona del canvi de Josep M. Huertas es pot visitar a la Biblioteca de Catalunya

    28 juny, 2023

    El periodista Josep Maria Huertas Claveria (1939-2007) va ser un home de valors democràtics, inqüestionablement compromès amb la lluita per la llibertat d’expressió, una actitud forjada durant el franquisme i els anys de transició.

    L'espai zero de la Biblioteca de Catalunya acull l'exposició Denúncia, lluita, compromís, un espai de protesta sobre la realitat social de Barcelona i els seus barris, lluita per la llibertat d’expressió, compromís amb la professió i el conjunt de la societat.
    Autor:
    Pepe Encinas

    L'espai zero de la Biblioteca de Catalunya acull l'exposició Denúncia, lluita, compromís, un espai de protesta sobre la realitat social de Barcelona i els seus barris, lluita per la llibertat d’expressió, compromís amb la professió i el conjunt de la societat. Part del material d'aquesta exhibició que es podrà visitar fins al 29 de juliol forma part del projecte Llegats dels periodistes - Memòria de l'ofici del Col·legi de Periodistes de CatalunyaL’horari de l’exposició és de dilluns a divendres de 9.00 hores del matí fins a les 20.00 hores del vespre, mentre que el dissabte està oberta només fins a les 14.00 hores de la tarda. 

    Huertas neix a Barcelona el 24 de novembre de 1939, fill d’un periodista franquista que anys més tard abandona la família. A principis de la dècada dels seixanta comença a estudiar periodisme i a col·laborar amb les revistes Signo i El Correo Catalán. L’any 1966 impulsa la fundació del Grup Democràtic de Periodistes, l’entitat clandestina que va treballar per a la defensa de la lliberta de premsa,  un col·lectiu que va establir-se com al precursor tant de l’Associació de la Premsa de Barcelona (1973) com de l’actual Col·legi de Periodistes de Catalunya (1985).

    La seva carrera professional pren un gir amb el conegut “Cas Huertas” quan el 1975 publica a Tele/eXpres un reportatge titulat “Vida erótica subterránea” sobre els prostíbuls de Barcelona on els militars es reunien assíduament. La repressió franquista va engegar les màquines i un mes més tard va ser sotmès a un consell de guerra, condemnat i empresonat a la Model, un fet que va originar protestes ciutadanes i professionals en un moment en què els moviments socials eren cada vegada més actius i els dies del dictador estaven comptats. Va ser alliberat el maig de 1976 després de la mort de Franco.

    Durant els anys de la transició, Huertas va continuar escrivint pel Periódico de Catalunya, La Vanguardia i l’Avui. La seva obra es calcula en aproximadament 6000 articles publicats i una cinquantena de llibres on destacava el moviment obrer, la vida quotidiana dels barris de Barcelona i el compromís amb el conjunt de la societat. Huertas va obtenir guardons com el Premi Nacional de Periodisme (1990), la Medalla d’Honor de la Ciutat de Barcelona (1998) o l’Ofici de Periodista (2005), els últims anys de la seva vida els va dedicar a la Presidència del Col·legi de Periodistes on va ser Degà l’any 2006 i 2007.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.