• La Generalitat aprova la commemoració del centenari de la ràdio el 2024

    27 juliol, 2023

    El Govern de la Generalitat ha aprovat que el pròxim any celebrarà els 100 anys de la ràdio a Catalunya, amb l’objectiu de commemorar i destacar el paper fonamental que ha tingut en la difusió de la cultura, l'entreteniment i la informació al llarg del segle XX i XXI.

    El 2024, un any per homenatjar la història de la ràdio.
    Autor:
    Leo Wieling
    Font:
    Unsplash

    El 14 de novembre de 2024, farà cent anys d'ençà que les ones de Ràdio Barcelona van començar a emetre des de l'interior de la cúpula de l'Hotel de Colón de Plaça Catalunya. L'experimentació amb la ràdio a ciutats com París, Londres o Berlín va despertar la curiositat de molts que veien en aquell innovador canal infinites possibilitats, i és així com el 1924 Ràdio Barcelona és atorgada amb la primera llicència de tot l'estat sota l'indicatiu EAJ-1.

    Poc després, van sorgir més estacions com Ràdio Catalana i Ràdio Associació de Catalunya, aquesta última amb un fort compromís amb la defensa de la catalanitat. El primer informatiu va arribar el 1930 a les ones de Ràdio Barcelona sota el títol "La palabra". Ràpidament, la ràdio es va convertir en un canal de comunicació clau en la difusió de la cultura i l'educació a Catalunya, però la seva evolució es va veure truncada amb el cop d'estat del 18 de juliol de 1936, quan les emissions radiofòniques van ser utilitzades pels insurrectes per propagar el moviment sediciós. Durant la dictadura la ràdio va viure restriccions en drets i llibertats, incloent-hi l'obligació d'emetre en castellà.

    Malgrat les dificultats i la repressió franquista, la ràdio va continuar evolucionant i adaptant-se als canvis socials i tecnològics. La commemoració que tindrà lloc el 2024 pretén fer homenatge a aquest important mitjà de masses que ha acompanyat a la societat catalana en moments històrics transcendents i que entre molts esdeveniments socials, va presenciar i ser testimoni de l'empoderament de les dones, no només com a locutores, sinó també darrere dels micròfons.

    El Col·legi de Periodistes de Catalunya se sumarà a aquesta iniciativa i començarà a treballar per dur a terme un programa d'esdeveniments i actes que posin de manifest la importància d'aquest mitjà, els seus protagonistes i el paper social transformador que ha tingut i té la ràdio.

    1 Comentari

    1. Victòria Palma Barbany
      Us volem fer arribar aquesta commemoració que celebrarem en el Petit Palau de la Música el dia 8 de novembre d'enguany https://www.palaumusica.cat/ca/el-combat-de-les-oblidades_1341845 Som uns quants periodistes/locutores/locutors de diferents àmbits: Agnès Marquès, Elisenda Roca, Raquel Sans, Marta Vives, Martín Llade, Enric Calpena i Victòria Palma. També tindrem una col·laboració de l'actual presidenta de RAC Neus Bonet. Per sí és del vostre interès.

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.