• El CIC dona la raó a l'Observatori DESCA en el cas de l'entrevista d'una ambientòloga

    29 maig, 2024

    Les tres queixes presentades al Consell de la Informació de Catalunya (CIC) sobre aquest tema, són un recordatori de la importància de la verificació de fonts, especialment si aquestes provenen de les xarxes socials. La reproducció de contingut viral pot tenir repercussions serioses en les persones afectades

    Autor:
    Markus Spiske
    Font:
    Unsplash

    Amb motiu de la COP28, la cimera de les Nacions Unides sobre el Clima, el portal de notícies 324.cat va publicar una entrevista a una ambientòloga de l’Observatori de Drets Econòmics, Socials, Culturals i Ambientals (DESCA), en què es parlava sobre l’ecoansietat i com ella la vivia en primera persona.

    El vídeo de l’entrevista es va fer viral a les xarxes socials i va generar una onada de crítiques cap a l'activista, acusant-la d’hipòcrita perquè en els seus perfils personals publicava fotografies de viatges. Aquestes crítiques qüestionaven la seva autoritat en temes ambientals, ja que els seus viatges contribuïen a la contaminació i contradeien la seva suposada ecoansietat.

    La Vanguardia

    Dos dies després, la secció de notícies Cribeo de La Vanguardia es feia ressò d’aquests esdeveniments i publicava un article titulat: Activista climàtica dice tener ‘ecoansiedad’ y destapan que viaja por todo el mundo por ocio: ‘Contamina más en 1 año que yo toda la vida'.

    L’Observatori DESCA va reaccionar amb un comunicat on lamentava les crítiques cap a l'activista i exigia la retirada immediata de la informació de Cribeo. La plataforma va presentar una queixa al Consell de la Informació de Catalunya (CIC) per al·legar la possible vulneració de tres criteris del Codi Deontològic i de l’Annex B

    Es va sol·licitar les corresponents al·legacions a La Vanguardia, qui van respondre ràpidament l'endemà. Després d'analitzar la queixa i les al·legacions, el CIC va determinar que l'article de Cribeo vulnerava diversos criteris del Codi Deontològic en difondre afirmacions de xarxes socials sense contrastar, provocant perjudici sense prou fonament i fent intromissions innecessàries i especulacions sobre l'activista. A més, es va incomplir el criteri de transparència i rigor a Internet, en propagar rumors infundats i emetre judicis de valor injuriosos.

    El CIC va valorar positivament la retirada de l'article per part de La Vanguardia, però reflexiona sobre la necessitat de mantenir la credibilitat dels mitjans de comunicació en un context en què la frontera entre aquest i altres formes de comunicació és difusa. En la seva resolució, destaca la importància d'oferir més context i donar veu als afectats en reproduir continguts virals de xarxes socials en mitjans de comunicació.

    CONSULTA LA RESOLUCIÓ SENCERA

    E-noticies:

    Aquesta polèmica també va comportar una segona queixa presentada per l'Observatori DESCA sobre el portal e-noticies.cat amb relació a l'article titulat: "Activista climàtica diu tenir ‘ecoansietat’ i l’enxampen viatjant per tot el món. Destapen la incongruència de G.T.". Una notícia que segons apunta el CIC era essencialment una transcripció les reaccions fetes a les xarxes socials. Segons el Consell la notícia reforça els comentaris de les xarxes socials sense verificar-ne la veracitat ni donar veu a la protagonista. A més, l'Observatori DESCA va denunciar que el portal no es va posar en contacte amb ells per contrastar la informació ni oferir el dret a rèplica.

    El CIC destaca que el periodisme que informa sobre el que passa a les xarxes socials no pot limitar-se a reproduir acríticament els comentaris més populars, sinó que ha de contextualitzar-los i donar veu als afectats. Aquest tipus de periodisme, orientat a obtenir clics fàcils, no compleix amb el pacte de proporcionar informació contrastada, rigorosa i veraç que la ciutadania espera.

    D'aquesta manera, el CIC conclou que l'article vulnera els criteris 1, 2 i 9 del Codi Deontològic dels periodistes de Catalunya. L'annex B punt 2 del codi no s'aplica en aquest cas, ja que se centra en recomanacions puntuals sobre l'ús d'internet.

    CONSULTA LA RESOLUCIÓ SENCERA

    Catalunya Ràdio:

    La tercera queixa d'aquest cas, presentada per la mateixa entitat, és en relació amb el programa "El Suplement" de Catalunya Ràdio. El 2 de desembre de 2023, l'activista va ser convidada a participar en el programa per parlar de la COP28. Quan es va preguntar si es faria referència a la polèmica sorgida a Internet, l'equip de producció va admetre que el tema podria sorgir, però que en cap cas seria el focus central de l'entrevista. Quan els productors van enviar més detalls, una de les preguntes estava relacionada amb la controvèrsia, fet que va portar l'activista a comunicar tard al vespre que declinava l'entrevista per evitar alimentar més la polèmica. A causa de l'hora, la CCMA va informar que no van poder trobar una altra persona per intervenir.

    Malgrat això, el programa es va emetre, i els periodistes van centrar-se en informar principalment sobre el concepte d'"ecoansietat", sense posar especial èmfasi en les reaccions crítiques a les xarxes socials tot i que es va nombrar. Després d'analitzar la peça, el CIC conclou que "El Suplement" no va vulnerar cap criteri del codi.

    CONSULTA LA RESOLUCIÓ SENCERA

    Si creus que un mitjà de comunicació o periodista ha vulnerat algun dels principis del Codi Deontològic de la professió periodística, presenta la teva queixa al Consell de la Informació de Catalunya. 

     

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.