Els anima a presentar i aprovar mocions a favor de la llibertat de premsa, contra els blocs electorals i que deixin treballar sense interferències els periodistes. I a les formacions polítiques, un gest d'amplitud de mires i compromís democràtic.
El Col·legi de Periodistes de Catalunya anima tots els ajuntaments de Catalunya a aprovar mocions a favor de la llibertat de premsa i que deixin treballar sense interferències els periodistes. Per superar els blocs electorals només cal voluntat política, com ha quedat demostrat en el passat. Ja hi ha hagut mitjans locals de titularitat pública que han fet informació de campanya sense blocs. És per això que el Col·legi de Periodistes de Catalunya reclama un gest d’amplitud de mires i compromís democràtic a totes les formacions polítiques amb implantació local. Les anima a presentar i aprovar mocions contra els blocs electorals i els reclama que, si són reelegides, respectin el seu compromís amb la ciutadania.
El Col·legi de Periodistes de Catalunya celebra les iniciatives que s’han presentat en diversos ajuntaments catalans per tal de permetre que la informació durant la campanya electoral en els mitjans públics s’elabori seguint criteris periodístics, sense la interferència autoritària i antidemocràtica que representen els anomenats blocs electorals.
El Col·legi de Periodistes de Catalunya considera tot un exemple a seguir els acords o les mocions que ja s’ha aprovat, i les que es puguin presentar i debatre els pròxims dies en alguns consistoris. Des del Col·legi de Periodistes s’anima a totes les formacions polítiques que donin suport a aquest tipus d’iniciatives que pretenen superar els blocs electorals. La mateixa doctrina de la Junta Electoral Central permet evitar els blocs si hi ha un acord unànime de les formacions polítiques i, per tant, no plantegen cap recurs.
És per això que, en el passat, ja hi ha hagut municipis on les formacions polítiques han deixat fer la seva feina als periodistes sense recórrer per sistema a la Junta Electoral. D’aquesta manera, ha quedat demostrat que si hi ha voluntat política es poden superar els blocs electorals perquè ja hi ha hagut en el passat mitjans locals de titularitat pública que han pogut treballar durant les campanyes sense imposicions.
Els blocs s’esquerden i ja hi ha exemples a seguir, només cal voluntat política
Les municipals del 24 de maig han de ser l’oportunitat per anar endavant i no endarrere. Fins ara, alguns mitjans locals de poblacions petites i mitjanes han demostrat que es pot fer informació sobre la campanya electoral seguint criteris informatius i no polítics, una informació d’interès i de servei públic sense blocs electorals. Aquesta pràctica, creiem, s’ha de generalitzar.
Els blocs electorals són una anomalia antidemocràtica del tot absurda. Fins i tot la Junta Electoral Central ha hagut de reconèixer recentment en motiu de les eleccions andaluses que la proporcionalitat estricta no és suficient per garantir una informació plural i ha obligat els mitjans públics a tenir en compte els “grups polítics representatius”. És una prova més de la incongruència dels blocs, que només responen a la por dels partits a deixar la informació en mans dels professionals. Un tic predemocràtic que s’ha de superar d’una vegada.
Per tot això, el Col·legi de Periodistes de Catalunya anima a totes les forces polítiques amb representació als 947 municipis de Catalunya que presentin i aprovin mocions de rebuig als blocs electorals i es comprometin a no entrar en una guerra de recursos a la Junta Electoral Central per competir per veure qui és capaç d’esgarrapar un segon més o menys a l’adversari. Aquesta ingerència només agreuja el descrèdit de la ciutadania envers les formacions polítiques. Comença a ser hora que els partits entenguin que els ciutadans esperen alguna cosa més que aquestes pugnes pel poder que només perverteixen la democràcia.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari