La Junta de Govern del Col·legi de Periodistes ha decidit fer front a una problemàtica creixent entre el col·lectiu dels periodistes: la salut mental. Aquesta és una tasca multidisciplinària i complexa que implica tant aspectes personals com professionals i que cal dirigir de manera professional. El Col·legi de Periodistes és conscient com la precarització, el multitasking i la inestabilitat laboral, entre d'altres qüestions, impacten en la salut mental dels i les periodistes, i és per això que aquest servei d’assessorament vol aconseguir un millor benestar emocional i acompanyar a aquelles persones col·legiades que ho necessitin.
Durant la presentació d'aquest servei, el degà Joan Maria Morros va anunciar que “hem decidit unir forces amb la Fundació Galatea per oferir als nostres membres sessions amb psicòlegs, terapeutes, psiquiatres i psicoterapeutes a un preu reduït amb el sistema de copagament". El servei que prestarà la Fundació Galatea utilitzarà aquesta fórmula de copagament al 50% entre l’usuari (el/la periodista col·legiat/da) i el Col·legi de Periodistes de Catalunya, que anualment destina una partida específica permetrà donar servei a una quarantena de persones. Aquest servei d’assessorament i suport emocional, que va entrar en funcionament el 29 de maig, es pot realitzar tant presencialment com en línia.
L’acord consisteix en un paquet de tres sessions d’atenció psicològica, emmarcades en un model d’intervenció breu i focal, amb objectius d’acollida, acompanyament, contenció, suport en la gestió del patiment emocional i activació de recursos propis, amb efectes no solament sobre la persona sinó també sobre el seu entorn relacional.
A més, des de la seva aplicació mòbil, podràs accedir a eines d’autoavaluació per conèixer el teu estat emocional així com diferents tipus de recursos. També podràs consultar l’actualitat relacionada amb els professionals de la salut i les activitats que organitza la Fundació Galatea, a les quals podràs inscriure’t des de l’aplicació.
Per sol·licitar el servei, els col·legiats i col·legiades han de contactar al correu assessorament@periodistes.cat. Un cop comprovada la seva col·legiació, seran derivats a la Unitat d’Acollida de Fundació Galatea.
Amb aquest conjunt de mesures, el Col·legi de Periodistes de Catalunya reafirma el seu compromís amb el benestar dels seus col·legiats i col·legiades, proporcionant-los els recursos necessaris per afrontar els reptes emocionals relacionats amb la professió.
Les dues iniciatives que complementen el paquet de mesures són la "Guia pel benestar i la salut mental dels professionals de la informació", elaborada conjuntament amb el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, i el curs de formació emocional realitzat el 18 de juny i organitzat pel Centre de Formació i Desenvolupament del Col·legi de Periodistes.
Fundació Galatea
L’any 2001 el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya va crear la Fundació Galatea arran de l’experiència del Programa d’Atenció al Metge Malalt (PAIMM) per vetllar per la salut i benestar de tots els professionals de la salut (medicina, infermeria, veterinària, farmàcia, psicologia, odontologia, treballadors socials) i conseqüentment garantir una millor qualitat assistencial als ciutadans.
La Fundació Galatea treballa en la prevenció i promoció de la salut d’aquests professionals mitjançant la realització d’estudis sobre la salut dels col·lectius que atén i també amb una variada i àmplia oferta formativa, pràctica i de fàcil realització (tallers, cursos, xerrades i conferències, entre d’altres), que fa arribar als professionals els conceptes clau sobre la cura de la pròpia salut.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari