• El CIC adverteix sobre la importància de la independència dels mitjans públics arran d’una denúncia a Premià Mèdia

    28 agost, 2024

    El Consell de la Informació de Catalunya (CIC) reflexiona sobre la independència i la pluralitat dels mitjans públics a partir d'una queixa ciutadana, i recorda als òrgans municipals la necessitat de respectar la tasca dels i les periodistes.
     

    Autor:
    Brett Sayles
    Font:
    Pexels

    Els mitjans públics, finançats amb diners dels contribuents, han de reflectir la diversitat d'opinions de la ciutadania. Així ho indica la Llei Europea de Llibertat dels Mitjans de Comunicació, aprovada l'abril del 2024, que advoca per la independència dels mitjans públics en assenyalar que aquests "han de proporcionar pluralitat d'informació i d'opinions, de manera imparcial, de conformitat amb la missió de servei públic".

    La denúncia en qüestió, data del mes d'abril quan un veí de la ciutat va denunciar que l'alcalde de Premià de Mar, Rafael Navarro, havia dirigit "amenaces velades" al director de la ràdio municipal, Francesc Triola, insinuant que podria tancar l'emissora. Aquest també afirmava que l'alcalde va donar l'ordre de tallar l'emissió durant la cobertura d'un ple municipal quan era el torn de preguntes del públic.

    Cal recordar que l'objecte d'estudi del CIC són les actuacions dels periodistes i dels mitjans de comunicació, i no dels responsables polítics. És per això que el Consell tan sols ha demanat al·legacions al director de Premià Mèdia, Francesc Triola, en relació a l'única acció que repercuteix en el mitjà: el tall de l'emissió en el moment d'intervenció del públic.

    El director va argumentar que la decisió no va ser de l'emissora, sinó que responia al senyal institucional proporcionat per l'Ajuntament. Va al·legar també que Ràdio Premià havia donat cobertura a les queixes ciutadanes sobre els contenidors per la rellevància que va tenir, amb més de mil firmes recollides i una manifestació, i posteriorment va aportar un enllaç on l'alcalde feia comentaris que el Consell entén com una amenaça de tancament.

    En vista de les proves aportades, el Consell afirma que el tall es pot circumscriure en el criteri número 6 del Codi Deontològic, que fa referència a la conciliació dels drets individuals amb el dret del públic a saber: "El periodista ha de defensar el dret a la informació davant de qualsevol restricció a la transparència exigida per l'interès públic, especialment quan les fonts són administracions i organismes oficials" i agafeix que en el cas que la interrupció de l'emissió hagués estat ordenada per l'equip de govern podria representar un intent de censura en un mitjà de comunicació públic, fet incompatible amb els principis de llibertat de premsa. Tot i així, el Consell no disposa de les proves suficients per fer una sentència sobre aquest assumpte.

    Tanmateix, veu amb preocupació les declaracions de l'alcalde pel qual sol·licita al govern municipal a respectar la tasca dels mitjans públics del municipi, en línia amb la Directiva Europea de Mitjans de Comunicació i el sisè criteri del Codi Deontològic.

    CONSULTA LA RESOLUCIÓ SENCERA

    Si creus que un mitjà de comunicació o periodista ha vulnerat algun dels principis del Codi Deontològic de la professió periodística, presenta la teva queixa al Consell de la Informació de Catalunya. 

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.