La Biblioteca de la Vila de Gràcia ara porta el nom de Rosa M. Arquimbau (1909 – 1992), en homenatge a la narradora, comediògrafa i periodista catalana. Va començar a escriure de molt jove i el 1924 va publicar els primers escrits a la revista Joventut Catalana, firmant com Rosa de Sant Jordi. A partir del 1926 va començar a escriure al setmanari Dona Catalana, on van aparèixer els seus primers textos en prosa, així com alguns poemes.
Va entrar al món de la narració amb Tres contes breus (1928) i més endavant va publicar diverses novel·les i escrits, destacant la narració Quaranta anys perduts (1971). Arquimbau va destacar per tenir una visió feminista i avançada entorn de l'art, l'amor i l'amistat, obrint camí per a les futures generacions de dones periodistes gràcies a un llegat literari i periodístic molt valuós.
D'altra banda, la Biblioteca Zona Nord de Nou Barris ha estat rebatejada com Mària Sánchez (1963 – 2023). Sánchez va ser periodista als Serveis Informatius de RTVE Catalunya durant trenta cinc anys i va estar vinculada a la informació social i municipal de Barcelona durant més de vint anys sempre amb el focus en l'àmbit social. L'any 1996, va liderar l'equip que va crear El Escarabajo Verde, un programa que es va avançar a la seva època, dedicat a l'ecologia, el medi ambient i els seus habitants. Junt amb Manel Lucas va escriure el llibre La República que vam viure (2003). Al llarg de la seva trajectòria, Mària va destacar per la seva lluita per la defensa de la qualitat informativa i de servei públic de la professió, convertint-se en un referent del periodisme.
Aquesta iniciativa està impulsada per la Regidoria de Cultura i els districtes de la ciutat per donar reconeixement a les dones del món del llibre i la cultura catalana. A més de Sánchez i Arquimbau, altres quatre biblioteques han canviat el nom per quatre referents de les lletres catalanes: la poeta i novel·lista Ana María Moix (1947 – 2014), l'escriptora Carmen Laforet (1921 – 2004), l'escriptora i bibliotecària Aurora Díaz Plaja (1913 – 2003), i l'activista social M. Àngels Rivas (1935 – 1994).
Amb aquests canvis, són tretze les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals que porten noms de dones i Arquimbau i Sánchez són les primeres periodistes de la llista.
El Centre de Documentació Montserrat Roig del Col·legi de Periodistes de Cataluya té disponibles tres llibres de Rosa M. Arquimbau: "L'enigma Arquimbau: sexe, feminisme i literatura a l'era del flirt" (Julià Guillamon, 2015), "Dones que surten del paper: periodistes catalanes que expliquen un país" (Francesc Ponsa i Elena Yeste, 2018) i "Film & soda: articles feministes" (Rosa Maria Arquimbau, 2022). Els col·legiats i col·legiades poden demanar en prèstec els títols.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari