Una reunió entre l’entitat Obertament, que lluita contra l’estigma social, i periodistes de la Catalunya Central ha posat sobre la taules les llums i les ombres de com tracten els mitjans la salut mental.
L’informe elaborat per Obertament sobre com els mitjans tracten la malaltia mental conclou que una de cada dues notícies que difon la premsa escrita i digital del país reprodueix estereotips. Aquest ha estat el punt de partida del debat que s’ha celebrat aquest matí, a la seu de la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes. L’objectiu de la trobada era donar a conèixer els resultats de l’estudi i, alhora, intercanviar opinions i experiències entre periodistes, persones que han patit alguna vegada un trastorn mental i entitats que lluiten contra l’estigma, com Obertament, Grup Horitzó i Activament.
L’estudi ha analitzat el contingut, el to general i l’estil periodístic de les informacions publicades als mitjans objecte d'investigació i constata que gairebé la meitat de les notícies que parlen de salut mental, i que tenen a veure amb fets ocorreguts a Catalunya, associa el trastorn a perillositat. El percentatge es dispara quan aquests mitjans es fan ressò d'informacions que han succeït a l'estranger.
Una de les accions més positives que les entitats del sector creuen que ajuden a revertir aquesta situació és que les persones afectades parlin als mitjans en primera persona. Durant el debat s’ha constatat que falta molt camí per recórrer, que la precarietat i la rapidesa amb què treballa el periodista juga en contra de la reflexió que requereix el tractament d’aquest tipus d’informacions i que els mitjans no són els periodistes no són els únics responsables perquè, també, són corretja de transmissió de la por social a partir aquest tipus de trastorns.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari