Tradició periodística versus modernitat, independència d’un mitjà petit contra la xarxa de seguretat d’un mitjà gran. El debat sobre periodisme d’investigació celebrat el passat 27 de febrer el Caixa Fòrum, de la mà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, va congregar a dos dels grans del periodisme d’investigació: David Leigh, que va treure a la llum els cables de Wikileaks i Snowden, així com l’escàndol de les escoltes telefòniques de News of The world, i Edwy Plenel, que va fer públic com Gaddafi havia finançat la campanya presidencial de Sarkozy i com Dassault havia comprat vots per guanyar una alcaldia, entre altres.
Tots dos, moderats pel periodista del diari ARA Marc Vidal, van iniciar el que seria un dels millors debats sobre periodisme d’investigació que s’han celebrat mai al Col·legi de Periodistes.
D’una banda David Leigh, fins fa un any responsable de la secció d’investigació de The Guardian, va remarcar com, des de l’era d’internet, el periodisme d’investigació té més possibilitats que mai. “Les grans bases de dades que trobem a internet i els mitjans tècnics que disposem fan que visquem una època daurada del periodisme d’investigació”, tot i que, continuava Leigh, “vivim en la paradoxa de tenir més fonts que mai, però que són assequibles per a tothom”
“Com podem sobreviure a l’era del tot gratis?”, es preguntava Leigh, qui reconeixia no trobar una solució fiable, així com tampoc considerava segura la idea de desvincular-se dels grans grups de comunicació.
És en aquest punt on va incidir Edwy Plenel, cofundador de Mediapart, un “laboratori de periodisme obert als professionals de tot el món”. Amb Mediapart, l’equip de Plenel ha volgut demostrar com “un altre model de periodisme és possible” i com “el periodisme pot tornar a crear el valor que havia perdut”. Posant com exemple altres mitjans similars, com l’espanyol InfoLibre, dirigit per Jesús Maraña, on “només els lectors ens poden comprar”, aquests mitjans estan desvinculats de cap banc o empresa, i aposten per acostar-se als lectors que estiguin disposats a pagar per llegir continguts d’investigació i de qualitat.
Tot i això, David Leigh seguia apostant per un gran mitjà com The Guardian, que, tot i que reconeixia que actualment té pèrdues econòmiques, es pot mantenir gràcies a altres empreses del grup que sí tenen beneficis. “Els lectors de The Guardian saben que allà hi trobaran informació única i diferent”, es defensava Leigh davant d’un Plenel desbordant.
“I que passa amb la seguretat davant les amenaces que reben constantment els periodistes d’investigació?”, es seguia preguntant David Leigh, acostumat a la protecció d’un gran mitjà com The Guardian. “Tenim un molt bon advocat”, va ser la senzilla resposta de Plenel, qui també va reconèixer rebre moltes pressions i amenaces a la redacció.
Sobre el ja tradicional debat de la possible mort del paper davant l’imparable expansió de l’imperi digital, Edwy Plenel va afirmar no creure en la extinció dels mitjans de paper, però sí que, a través dels mitjans digitals, “es pot fer un periodisme de millor qualitat”. “En el fons”, reafirmava Plenel, “Mediapart no fa un nou periodisme, sinó que és el tradicional però amb molta innovació tecnològica i un contingut diferencial”.
Finalment, Edwy Plenel va donar el toc optimista de la vetllada, assegurant que “després d’una època en que la nostra professió ha estat adormida, per fi ara està revivint la creació de continguts de qualitat”. Per la seva banda, David Leigh va animar a tots els presents a apostar per l’especialització en el periodisme de dades com a bona sortida professional.
Us recordem que el pròxim debat del Cicle #Futur es celebrarà el dijous 27 de març a les 19:00h al CaixaFòrum. En aquesta ocasió es debatrà sobre el periodisme, la economia i la crisi. Els ponents seran Albert Closas, director i presentador de “Valor Afegit” de TV3; Martí Saballs, sotsdirector del diari Expansión i responsable edició catalana i Amadeu Altafaj; cap adjunt del gabinet del Vice President econòmic de la Comissió Europea, Olli Rehn.
Veure Storify del debat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari