Periodistes col·legiats/des i estudiants de periodisme van assistir el passat 27 de febrer al sisè i penúltim debat del Cicle #Futur que organitza el Col·legi de Periodistes de Catalunya juntament amb l’ Obra Social la Caixa. En aquest ocasió, els protagonistes van ser Albert Closas, director i presentador de “Valor Afegit” de TV3, i Martí Saballs, director adjunt del diari Expansión i responsable de l'edició catalana.
El debat, moderat per la cap de secció d’economia de Catalunya Ràdio, Joana Casals, va girar al voltant de tres aspectes combinables entre sí: l’economia del periodisme, la crisi dels mitjans i el periodisme econòmic o la informació periodística de la crisi econòmica.
Albert Closas va començar el debat destacant que els periodistes d’economia ja no estan de moda. “Ara interessen altres temes”. Un clar exemple seria el fet que “els estudiants de periodisme mai volen anar a parar a les seccions d’economia”. En el context de crisi actual, Closas va reafirmar com d’important ha estat pels mitjans “aprendre a saber abordar el pànic financer”.
Per la seva banda, Martí Saballs va remarcar com un dels errors més freqüents dels periodistes “jugar a fer d’economistes”. Un altre dels errors dels periodistes, segons Saballs, ha estat “no saber explicar de manera més fàcil les notícies econòmiques al públic general”. Una de les proves que a Espanya hi ha molt poca cultura econòmica és que “a molts països europeus hi ha programes econòmics a prime time”. Saballs també va ser molt crític amb la cobertura econòmica que s’ha fet des del principi de la crisi. "El periodisme va callar davant la crua situació del sistema bancari", comentava el periodista, qui va remarcar que “els periodistes ens vam imposar una autocensura i no vam ser prou crítics”.
Us recordem que l’últim debat del Cicle #Futur es celebrarà el dijous 24 d’abril a les 19:00h al CaixaFòrum. Amb la moderació de la periodista Karma Peiró, en aquesta ocasió es debatrà sobre el periodisme de dades. Les ponents seran Nicola Hughes, periodista de dades del diari The Times, i Mar Cabra, periodista del Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ).
Veure Storify
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari