El Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Representació de la Comissió Europea a Barcelona han posat en marxa una iniciativa per impulsar tallers sobre educació mediàtica, a les escoles i instituts de Catalunya. Aquesta col·laboració permetrà organitzar una setantena de tallers repartits per tot el territori.
Així doncs, aquesta edició del programa “Premsa a les Escoles” augmentarà el nombre de places bonificades respecte anteriors edicions i es calcula que prop de 5.000 estudiants d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius se’n beneficiaran.
L’acord entre les dues institucions ha estat possible per la convergència d’objectius i interessos en l’aposta per aquests programes de media literacy, que permeten reflexionar als alumnes de secundària sobre el seu consum i participació mediàtica. Alhora, els professionals de la informació que hi participen, contribueixen a una alfabetització mediàtica aportant les eines necessàries per lluitar contra la desinformació i les fake news i crear una dieta mediàtica més saludable.
L’objectiu entre ambdues institucions també coincideix en la necessitat d’ajudar els més joves a entendre l’amenaça que la desinformació suposa per a la nostra societat i capacitar-los per analitzar i avaluar críticament el contingut mediàtic, comprendre l’impacte dels mitjans i altres canals de comunicació en la societat, i ajudar a gestionar els reptes i oportunitats que presenten els mitjans digitals i les xarxes socials.
Les xerrades i els tallers seran impartits per periodistes col·legiats que han seguit una formació específica i que disposen d’un certificat que els acredita; seran gratuïts per als centres escolars, es desenvoluparan durant el que queda de curs escolar, prorrogables fins a finals d’aquest any 2023, i es repartiran entre el territori aprofitant les demarcacions de Barcelona, Tarragona, Girona, Lleida, Terres de l’Ebre i Catalunya Central del Col·legi de Periodistes.
Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha destacat “les sinergies i el valor que aporten ambdues institucions al programa d’educació mediàtica, amb la voluntat d’aconseguir una ciutadania millor informada. Continua sent més necessari que mai reflexionar sobre les noves formes de comunicació i consum informatiu, ajudar els més joves a discernir entre la informació veraç i contrastada en temps de notícies falses i contribuir en millorar la seva dieta mediàtica”.
Manuel Szapiro, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, ha dit: “durant els darrers anys hem vist un perillós increment de la desinformació que posa la nostra salut, seguretat i democràcia en risc. A nivell de la UE estem lluitant contra aquesta desinformació, però no es pot fer només des de Brussel·les. Oferir formació mediàtica als joves és clau –ajuda a empoderar ciutadans que siguin ben informats, amb esperit crític”
Una iniciativa per entendre la realitat complexa i canviant
Amb aquest acord ambdues institucions posen de manifest el seu compromís per fomentar la reflexió sobre l’actualitat informativa, promoure el respecte al pluralisme i crear consciència del paper que exerceixen els mitjans de comunicació en una societat democràtica, lliure i plural. La iniciativa, a més, constitueix, avui més que mai, un recurs imprescindible de cara a entendre una realitat complexa i en constant canvi. Els centres participants de totes les edicions valoren molt positivament la iniciativa, i els seus responsables creuen que l’activitat permet als seus alumnes tenir una millor comprensió dels mitjans i de la seva importància social.
Col·legi de Periodistes i educació mediàtica
Els periodistes que participen en el programa d’Educació Mediàtica del Col·legi de Periodistes de Catalunya donaran eines bàsiques per detectar la desinformació i consells per combatre-la. També explicaran què és el Codi Deontològic de la professió periodística, per què és important garantir una informació de qualitat, veraç i fiable i el que s’està fent des de la Unió Europea per combatre la desinformació. L’alfabetització mediàtica és una de les línies principals de treball del Col·legi de Periodistes de Catalunya i una prioritat de l’actual Junta de Govern
Comissió Europea i desinformació
La creixent desinformació a la qual estem exposats suposa una amenaça per a la nostra salut, seguretat i democràcia. Així ho han demostrat les fake news que van circular durant la pandèmia de la COVID o tota la desinformació que estem vivint en el context actual relacionat amb la guerra d’Ucraïna i promoguda pel Kremlin.
La Comissió Europea té entre les seves prioritats lluitar contra la desinformació, i per això ha posat en marxa diverses iniciatives com ara l’Observatori Europeu independent EDMO que agrupa experts en diferents àmbits relacionats amb la desinformació per combatre-la; el codi de bones pràctiques contra la desinformació que han subscrit diferents actors rellevants de la indústria per acordar les normes d’autoregulació en contra de la informació; o propostes legislatives com el Digital Single Act que té l’objectiu de crear un espai digital més segur i on es respectin els drets fonamentals. A més, el Servei d’Acció Exterior de la UE ha creat la task force EUvsDisinfo per combatre principalment la desinformació que prové del Kremlin.
Més info: https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/online-disinformation
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari