L’editorial Atrium Artis publica aquest mes d’abril Hèlios. Contra la dictadura amb humor, del periodista col·legiat Pius Pujades, un llibre dedicat a Jordi Soler (1938-2022), un personatge de fort arrelament a la ciutat de Girona i a les seves comarques. A les seves 428 pàgines s’hi recullen centenars de dibuixos-acudits, molts dels quals van ser realitzats a la barra del bar L’Arc, on es desenvolupava bona part de la vida nocturna i cultural de la ciutat en la dura postguerra. Pujades ha procurat situar aquelles petites obres espontànies en el context polític, social i cultural de la llarguíssima dictadura, en el marc de la Girona grisa i fosca del moment.
El llibre vol ser una aproximació a la biografia complexa, confusa i sovint difusa d'en Jordi Soler. En Pius Pujades confessa que desconeix llargues etapes de la vida del seu amic. Aporta el que l’Hèlios li va deixar saber, que ja és molt. Però aquest llibre ofereix al lector centenars de dibuixos, escrits, cartes, històries, que denuncien sense embuts, obscenament, la dura repressió política, religiosa i social de la llarguíssima etapa franquista. Un llibre escandalós perquè la majoria dels acudits aplegats eren absolutament delictius, irreverents i pecaminosos quan van ser dibuixats.
Els col·legiats podem adquirir el llibre per només 20€ (el seu preu de venda al públic és de 35€). Per aconseguir-lo amb aquest important descompte, cal anar-lo a comprar a Bou&Associats (carrer Sèquia 11, 4t, de Girona), de dilluns a divendres entre 2/4 de 9 del matí i 2/4 de 5 de la tarda, i mostrar el carnet del Col·legi. En cas que faci falta factura, caldria enviar prèviament les dades fiscals a fundacio@atriumartis.com. Ah! I cal pagar en efectiu.
Un periodista irrepetible i home d'esperit lliure i irreverent
Dibuixant, fotògraf i periodista d'esperit lliure i irreverent, un veritable periodista-orquestra, Jordi Soler va morir a Girona als 83 anys. Era un dels grans representants de l'humor gràfic català. També conegut com a Hèlios, Soler va ser el creador de la tira Sísif, que des de l'any 1982 s'havia publicat diàriament a El Punt Avui: un personatge que canviava de roba i de fesomia a cada vinyeta, i que mantenia diàlegs impossibles amb altres personatges tan surrealistes com ell.
Moltes persones identificaven el personatge amb el creador, i no els faltava lògica. Jordi Soler era tan inclassificable i irrepetible com en Sísif. Dibuixant, fotògraf i periodista d'esperit lliure i irreverent; de trajectòria brillant, constant i incansable, Soler no va deixar de dibuixar el seu estimat Sísif fins quasi al darrer dia. Al llarg de la seva llarguíssima carrera professional també va destacar com a entrevistador i articulista d'opinió, i va ser l'autor també dels celebrats "mots enrevessats", uns mots encreuats complicadíssims que requerien d'un alt domini de la llengua per poder ser resolts. Per tot plegat, Narcís-Jordi Aragó el va batejar com "el periodista-orquestra" i, l'any 2000, va rebre la Mosca del Col·legi que lliura la Demarcació de Girona, que es va batejar amb el nom especial de "Mosca Orquestra" per a ell.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari