Els premis tenen com a objectiu recompensar a aquells professionals que treballen per la protecció del planeta d’una manera innovadora i amb rigor. Els periodistes poden presentar reportatges impresos o en línia, en format audiovisual o multiplataforma en qualsevol idioma, però aquests han d’anar acompanyats d’una traducció a l’anglès. La proposta contempla cinc categories, i cada una serà premiada amb 2.000 € en metàl·lic:
- Dades, informació sobre el canvi climàtic basada en l’anàlisis de dades.
- Narració i solucions, mètodes narratius innovadors i centrats en solucions per comunicar històries sobre el canvi climàtic.
- Visualitzacions, històries sobre el clima que siguin comprensibles i atractives per a l’audiència utilitzant dades o informació científica en una representació visual.
- Reportatges d’investigació, que responsabilitzen als poderosos de les seves accions i el seu impacte sobre el canvi climàtic.
- Talents emergents, reportatges innovadors sobre el clima produïts per periodistes i redaccions amb menys de tres anys d’experiència.
Les peces que els periodistes o equips de professionals vulguin lliurar han de cobrir un tema o més d’un tema relacionat amb el canvi climàtic i els seus efectes; han d’haver-lo publicat en un mitjà de comunicació europeu; i haver estat escrit en els últims 12 mesos (14 de juny de 2022 - 13 de juny de 2022). El procés de presentació acaba el dia 17 de juliol de 2023 a les cinc de la tarda.
El jurat està format per quatre periodistes experts en canvi climàtic, desinformació i investigacions amb dades. Eva Constantaras, periodista de dades i formadora, està especialitzada en la creació d’equips d’investigació que han treballat a Àsia, Orient Mitjà, Amèrica Llatina i Àfrica cobrint des de la inseguretat alimentària fins a les indústries extractives i l’evasió de sancions. Alan Smith, és cap de reportatges de dades al Financial Times i autor del llibre “How Charts Work”. La periodista i fotògrafa Stella Levantesi omple el tercer lloc del panell d’experts i està especialitzada en periodisme climàtic i és l’autora de “Els mentiders del clima” que investiga la història d’aquells que neguen l’emergència climàtica i les seves estratègies d’obstrucció. En últim lloc, Peter Yeung és un jove periodista freelance que cobreix la crisi climàtica des d’una perspectiva resolutiva donant veu a les minories, ha publicat al The Guardian, la BBC, el National Geographic i el Washington Post.
El Centre Europeu de Periodisme és una fundació sense ànim de lucre amb seu a Maastricht que va ser fundada el 1992 per oferir suport i ser un altaveu en el desenvolupament del periodisme a Europa. Amb la posada en marxa d'aquest premi, l’organització vol animar als periodistes a donar prioritat a la cobertura climàtica en els seus reportatges. Els guanyadors de les cinc categories s’anunciaran a Lisboa a la gala de News Impact Summit el 12 d’octubre de 2023.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari