La periodista col·legiada Carme Vinyoles i el químic Salvador Alegret van rebre el divendres 14 de juliol la Medalla d'Honor de la Xarxa Vives d’Universitats per la seva contribució a la cultura, la societat, el pensament i el coneixement científic. L'acte va tenir lloc a la sala d'actes de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló de la Plana i estarà presidit per la presidenta de la Xarxa Vives i rectora de l’UJI, Eva Alcón Soler.
La Medalla d’Honor de la Xarxa Vives d’Universitats és la màxima distinció que atorguen conjuntament les 22 universitats de la Xarxa Vives, en reconeixement de la trajectòria professional, el compromís amb la ciència, la cultura i la societat que, des de diferents àmbits i disciplines, han desenvolupat les persones homenatjades.
La Carmeta Vinyoles, una periodista compromesa, reivindicativa i solidària
Carme Vinyoles Casas (Sils, 1958) és llicenciada en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona (1981). Periodista compromesa amb qüestions socials, feministes i interculturals, és col·laboradora habitual del diari El Punt Avui. Vinyoles ha desenvolupat durant quaranta anys d’ofici una creixent consciència sobre la responsabilitat dels mitjans de comunicació en la transformació i canvi social. Sempre vinculada a nombroses causes justes i solidàries com a activista, Vinyoles és secretària de l’associació Valentes i Acompanyades, que treballa per prevenir els matrimonis forçats.
Al costat dels llibres i sèries de llibres, nombrosos reportatges il·lustren el seu compromís com a escriptora i periodista. S’ha centrat en temàtiques com la memòria democràtica, la repressió franquista, el drama dels refugiats o la tracta de dones. En funció de la naturalesa dels reportatges, que han centrat el seu interès especialment des de l’òptica social i la diversitat cultural, ha tingut ocasió d’entrevistar autoritats, pensadors i referents internacionals com ara l’escriptora xilena Isabel Allende; la supervivent catalana al camp de concentració nazi de Ravensbrück Neus Català; o el filòsof polonès Zygmunt Bauman.
Ha estat reconeguda amb el Premi Pirineus (1989), el Premi Jaume Ciurana (1990 i 1991) i el Premi Nacional de Periodisme i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya (1994). També ha guanyat en dues ocasions el premi al millor treball en premsa escrita dels Carles Rahola de Comunicació Local (2023, per Puteros, aquells homes tan normals, i 2018, per Moments estel·lars de la Costa Brava, escrit conjuntament amb Miquel Torns i Pau Lanao).
La trajectòria científica i reivindicativa de Salvador Alegret
Salvador Alegret i Sanromà (Barcelona, 1947) és doctor en Ciències Químiques. Va ser catedràtic de Química Analítica a la Universitat Autònoma de Barcelona, i, entre el 1975 i el 1981, va treballar en diversos projectes de recerca a la Reial Escola Tècnica Superior d’Estocolm (Suècia). Ha estat investigador de la Universitat Estatal de Nova York a Buffalo (EUA), i és catedràtic honorari de Química de la Universitat de Santo Tomás de Manila (Filipines).
La seva recerca s’ha centrat en el camp dels quimiosensors i els biosensors, i en el desenvolupament de sistemes analítics integrats per al control de processos biomèdics, ambientals i industrials, basats en conceptes de bioinstrumentació i instrumentació biomimètica. És membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans, de la Societat Catalana de Química, de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació i de la Societat Catalana de Terminologia. Va ser també president de la Fundació puntCAT, i ha estat molt vinculat a la Universitat Catalana d’Estiu.
Una xarxa transversal d'universitats
Des de 1995, any en què es van lliurar les primeres medalles, han rebut aquesta distinció 29 persones dels més diversos àmbits de coneixement. La Xarxa Vives d'Universitats està integrada per la Universitat Abat Oliba CEU, la Universitat d'Alacant, la Universitat d'Andorra, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universidad Cardenal Herrera, la Universitat de Girona, la Universitat de les Illes Balears, la UIC Barcelona, la Universitat Jaume I, la Universitat de Lleida, la Universitas Miguel Hernández, la Universitat Oberta de Catalunya, la Universitè Perpignan Via Domita, la Universitat Politècnica de Catalunya BarcelonaTech, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Ramon Llull, la Universitat Rovira i Virgili, la Università degli Studi di Sassari Uniss, la Universitat de València i la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari