• "Cap de turc, bandera de llibertat: Josep María Huertas”

    24 novembre, 2015
    Coincidint amb el 76è aniversari del naixement del periodista Josep María Huertas Clavería el Centre de Documentació Montserrat Roig del Col·legi de Periodistes presenta la seva primera exposició virtual que tracta amb profunditat el "cas Huertas"
    Foto: Manel Armengol
    Foto: Manel Armengol

    El Col·legi de Periodistes de Catalunya presenta la seva primera exposició virtual de la mà del Centre de Documentació Montserrat Roig. L’exposició que porta per nom “Cap de turc, bandera de llibertat: Josep Maria Huertas”, tracta el conegut cas Huertas. Josep María Huertas Clavería (24 de novembre de 1939) fou degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya durant uns mesos fins que va morir el març de 2007. És considerat un dels referents del periodisme català contemporani per la seva pràctica periodística de proximitat i social. Se’l destaca per ser un cronista de ciutat, implicat amb els moviments veïnals i les persones.

    Aquest any, a part de complir-se el 76è aniversari del naixement de Huertas, també fa 40 anys de la publicació de "Vida eròtica subterrània" (el qual es pot llegir íntegrament a l’exposició). Un reportatge de Josep Maria Huertas Clavería que va desencadenar la reacció dels militars que el van jutjar en consell de guerra sumaríssim i va acabar empresonat. La indignació davant aquests fets va ser tan gran que la solidaritat envers el periodista va portar a la primera vaga de premsa des del final de la Guerra Civil i a la primera manifestació autoritzada. L'anomenat Cas Huertas va convertir al periodista en un símbol de la llibertat d'expressió.

    L’exposició consta de 40 objectes distribuïts en 8 seccions: Coneixent a Huertas (introducció al personatge i la seva obra) / Publicació de "Vida eròtica..." / Primer processament, detenció i vaga de premsa / Cas Wilson, segon processament / Consell de guerra / Destitució del càrrec sindical / 8 mesos i 20 dies a la presó / Manifestació, amnistia, neix el símbol.

    Cada secció incorpora una breu narració dels fets acompanyada d'objectes i testimonis tot organitzat en un carrusel. Podem veure-hi diàlegs entre personatges implicats, documents -alguns inèdits-, fotografies, cartes des de la presó, etc. Bona part del resultat aconseguit és gràcies a la col·laboració de diferents institucions i persones com la seva dona, Araceli Aiguaviva.

    L’exposició virtual vol retre homenatge a la figura de Huertas, per la seva vocació de servei a la seva professió i a la societat. A la vegada vol convertir-se en una eina de consulta i recerca d’informació rica i diversa.

    En motiu de la presentació de l’exposició la plataforma digital del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Report.cat ha escrit un reportatge.

    Nova eina

    L’exposició virtual forma part del Repositori Digital, una iniciativa del Centre de Documentació Montserrat Roig implementat a partir del programari lliure Omeka. Aquesta eina permet accedir obertament i a text complet a la informació i el coneixement generats pel Col·legi de Periodistes de Catalunya i el Consell de la Informació de Catalunya, que també participa en aquest projecte, assolint així un doble objectiu; dotar de més transparència a l'organització i traspassar a formats digitals tota la documentació generada al llarg de la nostra història.

    En aquest moment ja hi ha 270 objectes, la majoria dels quals són del Consell de la Informació que ja ha abocat tots els documents generats al llarg de la seva història, sense distinció de formats.

    A través d’aquest repositori es podrà consultar documents oficials, esdeveniments, publicacions i productes multimèdia, comunicats, banc d'imatges, etc.



    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.