El Museu d'Arqueologia de Catalunya - Girona (monestir de Sant Pere de Galligants, a Girona), acullirà aquest dijous 14 de novembre l’entrega de les Mosques de la Informació 2013 de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya. En aquest acte es proclamaran els guanyadors o guanyadores de la Mosca Borda i la Mosca Grossa, i es lliuraran també les Mosques de Sant Narcís i del Col·legi.
Vint-i-cinc anys de les Mosques
Aquest 2013 fa vint-i-cinc anys que es van instituir a la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes els Premis les Mosques de la Informació. Es lliuren cada any des de 1988, i són, de fet, els guardons més antics instituïts al Col·legi de Periodistes de Catalunya.
L’aleshores president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Narcís-Jordi Aragó, va presentar aquests guardons, que en les primeres edicions comptaven amb cinc categories: Mosca de Sant Narcís (es lliura a una persona o entitat que hagi destacat pel seu compromís en la defensa de drets, béns o interessos col·lectius), Mosca Mediterrània (a la persona o entitat que hagi difòs la realitat de les comarques gironines més enllà de les seves fronteres), Mosca Grossa (premia les persones o entitats que faciliten la tasca dels periodistes), Mosca Borda (s’entrega a aquells que oposen resistència a donar informació), i Mosca Verinosa (a la persona o entitat que es mostri més susceptible en relació amb les informacions publicades sobre ella).
L’any 1990 s’hi va afegir la Mosca del Col·legi, que distingeix trajectòries professionals; mentre que el 1995 la Mosca Mediterrània es va integrar dins la de Sant Narcís i la Mosca Verinosa dins la Borda. Així, actualment, es lliuren quatre premis: la Mosca Borda, la Mosca Grossa, la de Sant Narcís i la del Col·legi. Les dues primeres són elegides mitjançant vot secret pels periodistes gironins –siguin col·legiats o no-.
Tot i que en les primeres edicions el guardó va ser una mosca de bronze dissenyades per l’escultor Joan Abras, més endavant (a partir de 1998) es va decidir que cada any fos un artista diferent qui s’encarregués de mostrar la seva interpretació de les Mosques. Aquest any, les Mosques són obra de Xavier Raventós.
Autor de les Mosques 2013: Xavier Raventós (Barcelona, 1951).
Afincat a l’Empordà des de fa anys, Xavier Raventós va ser fotoperiodista abans que escultor. En el seu taller de Rabós d’Empordà, treballa bàsicament el ferro, i la seva obra inclou sovint peces velles rescatades d’eines diverses. Ell mateix diu que allà on els altres veuen ferros vells, ell hi veu molins de vent: els seus somnis, les seves idees, les seves obres.
Li agrada que les seves peces es puguin tocar i es puguin mirar des de diferents angles, ja que això contribueix a crera una interconnexió entre l’espectador, l’obra i l’autor.
Raventós ha exposat a Barcelona, Madrid, València, Beziers, Frankfurt, Roma, Mònaco o París, i a incomptables sales i galeries empordaneses. Entre altres guardons, ha rebut el primer premi d’Escultura del 2n Saló Internacional de Petit Format (Barcelona) per l’obra El Salud; el primer premi Crítics d’Art a la tècnica d’escultura en el XIV Saló Internacional d’Arts Plàstiques (Barcelona), per la peça Intimitat; o la Medalla de Bronze en la III Bienal Internacional Valle de los Sueños.
Per a la Mosca d’aquest any, Xavier Raventós ha utilitzat ballestes de Nissan Patrol -" perquè són fortes i alhora flexibles, com els periodistes", va dir- i retalls de ferros.
La Mosca de Sant Narcís, per als restaurants amb estrelles Michelin
Aquest any, la Mosca de Sant Narcís es lliurarà als restaurants gironins distigints amb estrelles Michelin, per se run exemple de motor turístic i econòmic de le nostres comarques. En total, són setze els establiments distingits amb una, dues o tres estrelles Michelin: una autèntica constel·lació que brilla per mèrits propis en l’univers de la gastronomia.A les taules d’aquests restaurants s’hi asseuen persones vingudes d’arreu del món per tastar les seves creacions culinàries. Tot i que, sense cap mena de dubte, El Celler de Can Roca és l’element més conegut d’aquesta extraordinària agrupació d’estrelles, la seva llum potser no seria tan potent si no tingués ben a prop L’Aliança, el Bo.TiC, els Brancs, Ca l’Arpa, Ca l’Enric, el Casamar, Les Cols, La cuina de Can Simón, la Fonda Xesc, La Llar, Les Magnòlies, el Mas Pau, el Massana, el Miramar i Els Tinars.
El seu dinamisme i la seva manera d’entendre la gastronomia han donat un atractiu més a les nostres comarques, especialment des que El Celler de Can Roca –seguint l’estela del Bulli- es va convertir, a l’abril d’aquest any, en el millor restaurant del món.
La Mosca del Col·legi, una sorpresa
En aquesta edició, la Mosca del Col·legi es farà pública i s'explicarà el mateix dia de l'acte, tot i que el president de la Demarcació de Girona del Col·legi, Narcís Genís, va avançar que serà un homenatge a tota la professió periodística.
Les Mosques Borda i Grossa
En aquest acte es proclamaran els guanyadors o guanyadores de la Mosca Borda i la Mosca Grossa 2013, que són proposades i elegides pels periodistes gironins.
La Mosca Borda s’atorga a la persona o entitat que hagi oposat més resistència a les sol·licituds d'informació per part dels periodistes, i/o s’hagi mostrat més susceptible envers les informacions aparegudes sobre ella. Els finalistes d’aquest any són Aleix Clarió, Community Manager de l’Ajuntament de Girona; Jaume Torramadé, alcalde de Salt; l’ Àrea de Comunicació dels Mossos d’Esquadra – Regió Policial de Girona; i Pia Bosch, cap de l’oposició a l’Ajuntament de Girona.
La Mosca Grossa es concedeix a la persona o entitat que, amb la seva accessibilitat, hagi facilitat més la tasca informativa dels periodistes. Els finalistes del 2013 són Bitò Produccions; Enric Cano, cap de la regió d’emergències de Girona; Joan Alcalà, regidor de Mobilitat i Seguretat de l’Ajuntament de Girona; i Luxmedia, responsables del departament de premsa i comunicació del Girona FC.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari