El Parlament Europeu ha aprovat la Llei Europea de Llibertat de Mitjans de Comunicació, una mesura per protegir els periodistes i els mitjans contra les ingerències polítiques i els programes d'espionatge. La normativa ha rebut el suport de 464 vots a favor, 92 en contra i 65 abstencions. Aquesta llei que entrarà en vigor l'any 2025 és un pas important en la salvaguarda dels drets dels periodistes i la llibertat de premsa a Europa.
Un dels punts més destacats d'aquesta nova llei és la prohibició als governs de perseguir periodistes utilitzant programes d'espionatge als seus telèfons, excepte en casos concrets. Les autoritats no podran arrestar, sancionar o vigilar els periodistes sense una autorització judicial prèvia.
A més, s'estableixen requeriments de transparència en què els mitjans estaran obligats a revelar la identitat dels seus propietaris i informar sobre qualsevol finançament públic rebut en forma de publicitat o subvencions. Pel que fa als mitjans de comunicació públics, instauraran procediments transparents per a la selecció del seus directors i membres del consell d'administració, amb mandats llargs i sense poder ser acomiadats abans que finalitzi el seu contracte.
Una altra disposició important és la regulació de les xarxes socials com Facebook, X o Instagram que hauran de distingir entre mitjans de comunicació independents i no independents abans de restringir o eliminar els seus continguts. A més, s'estableix un procés de notificació i resposta per abordar qualsevol intenció de censura abans que els continguts siguin eliminats.
El Col·legi de Periodistes de Catalunya organitzarà un diàleg entre Neus Bonet i Diana Riba sobre la Llei Europea de Llibertat de Mitjans de Comunicació el pròxim 18 d'abril. La conversa té la finalitat de conèixer tots els detalls de la Llei Europea de Llibertat de Mitjans de Comunicació.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari