En motiu del 80 aniversari del bombardeig de Lleida durant la Guerra Civil, coneguda com el Bombardeig del Liceu Escolar, el Museu d'Art Jaume Morera de Lleida, amb la col·laboració del Centro Documental de la Memoria Histórica (CDMH), institució que actualment custodia l’Arxiu Centelles, presenta per primera vegada el reportatge complet del bombardeig realitzat pel fotògraf català Agustí Centelles. Un grup de col·legiats i col·legiades va poder gaudir d'una visita guiada de la mà del comissari de l'exposició, Oriol Bosch.
L'exposició compta amb una setantena d’instantànies -dos rodets fotogràfics- que no només revelen els mètodes de treball de l’autor, sinó que posen de manifest que Centelles va saber testimoniar com ningú el drama humà i la violència criminal d’un dels episodis més colpidors de la Guerra Civil a Catalunya. El resultat és una crònica fotogràfica, en sintonia amb el concepte modern de reportatge fotogràfic, que incorpora una nova iconografia de la guerra sense precedents: carrers desolats, edificis esventrats, tasques de desenrunament, cadàvers afilerats i imatges de dolor. El bombardeig de Lleida, que va tenir lloc el 2 de novembre de 1937, és considerat el fet més tràgic de la ciutat amb 250 morts, 50 d'ells nens. Centelles va prendre les fotografies el dia següent del bombardeig perpetrat per l’aviació feixista italiana
Entre les fotos que s'hi pot veure la més icònica dels fets de Lleida perquè fou la que il·lustrà les cròniques de diaris francesos, italians i fins i tot dels Estats Units. A la instantània, es pot veure una dona plorant la mort del seu marit. Anys més tard, es va saber que eren el pare i la mare del periodista lleidatà, Josep Pernau, que fou degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya de 1991 a 1997.
Agustí Centelles és una de les figures més reconegudes de la història de la fotografia a Catalunya. Precursor del fotoperiodisme modern al nostre país, el seu treball com a reporter gràfic durant la República i la Guerra Civil ha estat considerat com un dels llegats visuals més excepcionals de la convulsa dècada dels trenta. De la nit al dia es va convertir en reporter de guerra.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari