Mèxic és el setè país del món més perillós per exercir el periodisme i el primer a l’Amèrica Llatina, segons Reporters Sense Fronteres (RSF). Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, Laura Saula ens descobreix la situació periodística d'aquest país a través de l'experiència de Carlos Juárez, periodista acollit per un programa temporal que organitza Taula per Mèxic i l’Ajuntament de Barcelona.
Entre gener i juny del 2018, en plena campanya per les eleccions polítiques de l’1 de juliol, –que han portat al poder a Andrés Manuel López Obrador, el primer president progressista d’aquest país llatinoamericà–s’han registrat a Mèxic un total de 6 assassinats de periodistes, 45 casos d’agressions als professionals i 4 atacs als mitjans de comunicació.
Unes xifres que van pujant i que es poden veure a la plataforma que ha creat l’organització Propuesta Cívica per denunciar la situació. I que, a més, no són una excepció: entre 2012 i maig d’aquest any han estat assassinats fins a 116 periodistes. I la majoria d’aquests crims segueixen impunes. La violència contra la premsa cal emmarcar-la, però, dins l'onada més gran de violència que està vivint Mèxic. Prova d’això és que, segons el Sistema Nacional de Seguridad Pública (SNSP), 2017 va ser l’any més violent en les últimes vuit dècades.
Pots llegir l’article sencer a
Report.cat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari