• Neus Bonet, Premi Ofici de Periodista 2024

    10 octubre, 2024

    La periodista és guardonada per la seva excel·lent trajectòria a la ràdio i el seu compromís amb l'ètica periodística, coincidint amb el centenari del mitjà a Catalunya. 

    La periodista és guardonada per la seva excel·lent trajectòria a la ràdio i el seu compromís amb l'ètica periodística, coincidint amb el centenari del mitjà a Catalunya. 
    Autor:
    Jordi Salinas

    El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha decidit per unanimitat atorgar el Premi Ofici de Periodista 2024 a la periodista col·legiada Neus Bonet, en reconeixement de la seva significativa trajectòria professional, especialment en el camp de la ràdio, on ha ocupat diversos càrrecs i contribuït a enfortir l’ofici periodístic. 

    Aquest reconeixement, la màxima distinció que atorga el Col·legi de Periodistes de Catalunya, arriba en un moment especial, coincidint amb el centenari de la ràdio a Catalunya, el mitjà al qual Neus Bonet ha dedicat tota la carrera. Aquest mes de novembre, la veterana periodista s'acomiadarà dels micròfons de Catalunya Ràdio, posant fi a gairebé quaranta anys de dedicació a l’emissora. La seva carrera ha estat un exemple de rigor, professionalitat i lideratge, qualitats que han portat la Junta de Govern a concedir-li aquest premi de manera unànime.  

    Neus Bonet ha exercit en nombrosos mitjans, programes i entitats acadèmiques. Els seus inicis professionals es remunten a l'àmbit local, amb col·laboracions a Ràdio Salou, Ràdio Reus, Ràdio Popular de Reus, el Diari de Tarragona i Ona Catalana, entre d’altres. L'any 1988, va incorporar-se a Catalunya Ràdio com a redactora i, el 2008, es va convertir en la primera dona a dirigir el programa matinal El matí de Catalunya Ràdio.

    Des del 2013, Bonet ha estat una veu referent dels caps de setmana en l’informatiu Catalunya migdia. Ha impulsat formats com Eduqueu les criatures, Generació digital i L'ofici de viure. A més, ha compaginat la seva activitat radiofònica amb la docència a la Universitat Internacional de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra. 

    Entre 2014 i 2019, va ser degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, convertint-se en la segona dona a encapçalar l’entitat. Durant el seu mandat, va treballar per dignificar la professió i promoure un periodisme de qualitat, compromès amb els valors ètics del Codi Deontològic. Li va tocar liderar una etapa especialment complexa i convulsa, socialment i periodísticament, marcada per la  creixent desinformació i impulsant projectes per combatre-la amb la voluntat de recuperar la credibilitat de la feina periodística. 

    El juny passat, va ser nomenada presidenta de Ràdio Associació de Catalunya, un càrrec que va assumir amb entusiasme i que reflecteix el seu compromís amb la ràdio, un mitjà que ha estat i continua sent el seu motor vital i professional.

    Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, reconeix la seva gran tasca: “Neus Bonet és un dels noms de referència de la ràdio i del periodisme del país. Amb una trajectòria professional de 44 anys, és inqüestionablement mereixedora de rebre el premi 'Ofici de Periodista', un reconeixement a tota la seva feina. El seu nom prestigia la llista dels guardonats amb el Premi. És, a més, un gran arrodoniment a la celebració dels 100 anys de ràdio a Catalunya”.

    El lliurament està previst per al pròxim dilluns 11 de novembre a les 18:00 hores a la seu de Barcelona del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

    Bonet afegeix aquest reconeixement a la seva llarga llista de distincions, com els dos  premis a la igualtat d'oportunitats concedits per l'Institut Català de les Dones, el Premi de Benestar Social de l'Ajuntament de Barcelona i el Premi al millor professional de Ràdio Associació de Catalunya. L'any 2020, l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya li va atorgar el Premi Margarita Rivière que reconeix la feina d'excel·lència periodística d'una periodista que hagi destacat pel seu rigor, independència i visió de gènere.

    El Premi Ofici de Periodista és el màxim guardó que el Col·legi de Periodistes de Catalunya concedeix als seus col·legiats i col·legiades des de 1999. Distingeix professionals que, com Neus Bonet, han destacat per la seva excel·lència i compromís amb l’ètica periodística. L'última edició del premi va ser concedida a la fotoperiodista Isabel Steva ‘Colita’.     

    En edicions anteriors, aquesta distinció ha estat atorgada a periodistes com Olga Viza, Antonio Franco (a títol pòstum), Tomás Alcoverro, Josep Maria Cadena, Josep Martí Gómez, Maria Eugenia Ibáñez, Josep Pernau, Rosa Maria Calaf, Enric Frigola, Josep Maria Huertas Claveria, Joaquim Maria Puyal, Jaime Arias, Mercè Conesa, Narcís-Jordi Aragó, Xavier Batalla i Josep Maria Espinàs.

    Premis:
    Premi Ofici de Periodista
    Inici activació:
    dijous, 10 octubre, 2024 - 12:45

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.