Un cor furtiu: vida de Josep Pla de Xavier Pla
Josep Pla no va ser únicament el més gran prosista català modern; també va ser, de vegades sense voler i de vegades provocant-ho, l’escriptor més polèmic. La seva llegenda ha estat sempre envoltada d’unes ombres que ningú, fins ara, no ha estat capaç de dissipar. L’esperadíssima biografia de Xavier Pla per fi ho aconsegueix. L’examen d’una quantitat ingent de documents i testimonis, molts d’ells inèdits, permet aclarir els aspectes més obscurs de la vida de Pla i donar-ne a conèixer episodis completament ignorats o tot just entrevistos.
Un cor furtiu és una biografia narrada amb talent i amb una passió encomanadissa. I és encara més. Perquè, alhora que revela els avatars d’una vida pròdiga en vicissituds —les amistats, les complicacions polítiques, les relacions amoroses, l’espionatge i el contraespionatge i tantes i tantes coses—, ens convida a reviure des de dins els moments més crucials de la història de Catalunya, d’Espanya i d’Europa al llarg del segle XX.
Shum, el dibuixant de les mans trencades de Jaume Capdevila
En Jaume Capdevila, en Kap, milita en l’humor gràfic des de dues trinxeres: una és la de l’estudi i la vetlla per la conservació del patrimoni a través de la divulgació en publicacions, conferències i exposicions; l’altra és la del ninotaire que se serveix dels dibuixos per expressar les seves opinions. En aquest llibre ens presenta una biografia d’Alfons Vila i Franquesa, Shum, dibuixant satíric del temps de la República i també sindicalista, anarquista, víctima accidental d’una explosió, cap de turc, pres polític i, finalment, artista a l’exili. Tot el talent d’en Kap, doncs, s’uneix al d’en Jaume Capdevila per bastir una autèntica novel·la (gràfica). Una obra que és també un assaig documentadíssim, estructurat amb precisió, que reivindica un concepte que no hauria de passar mai de moda: l’artista implicat i crític amb la seva època. I ho fa, com ha de ser, des del compromís més sincer.
Gaziel: Pláticas literarias de la Fundació Banc Santander
Tot i que companys de professió de la talla de Josep Pla van dir que Agustí Calvet (1887-1964) va ser "la figura més destacada del periodisme peninsular durant un quart de segle", ha estat un dels personatges més mal coneguts i incompresos del segle XX català. Gaziel va ser un dels millors periodistes espanyols i també ha estat un dels intel·lectuals més injustament menyspreats per la cultura oficial catalana.
Un volum que recull autèntiques joies de la crítica literària i l'assaig breu –des de Shakespeare a Gaudí, passant per Goya, Maragall, Proust, Goethe, Cervantes, Baroja o Dostoievski, entre molts altres–, que criden l'atenció, en temps de disputes identitàries i guerres frontereres, sobre un autor l'obra del qual representa un esforç de concòrdia i de pau a la Península, Europa i el món. Un savi i crític humanista a qui, com podrà comprovar qui s'endinsi en aquestes pàgines, res de l'humà li va resultar aliè i, tanmateix, va ser perseguit en la seva llibertat d'expressió pels nacionalismes.
Asombro y desencanto de Jorge Bustos
No viatgem per evadir-nos de la realitat sinó per recobrar-la. Vivim en un món creixentment virtual que falsifica les sensacions i buida el sentit de les paraules. Si, com creu Bustos, la veritat de l'ofici periodístic neix sempre d'un viatge −anar, veure i explicar−, aleshores res no serà més urgent i veritable que desoir el caprici frenètic de l'actualitat i abraçar la quietud dels passos perduts i els sentits desperts. Amb humor, lirisme i un domini absolut del llenguatge, Bustos narra dos viatges enfrontats entre si per l'espai, el temps i una mirada que oscil·la sempre entre el desencant i la sorpresa, entre el francès i el castellà, entre el castissisme i la il·lustració. L'escriptura depurada d'aquest llibre sacia aquesta set de coses concretes que Josep Pla reclamava a la millor literatura: observació, reflexió i confidència.
El año que llegó Putin d’Anna Bosch
Els anys d'Anna Bosch a Moscou i el seu coneixement de la política internacional li han permès comprendre els ressorts de la societat russa, la seva psicologia, arrels i aspiracions. En els seus anys moscovites va ser testimoni de com el comunisme va ser substituït per un capitalisme salvatge, on s'imposava la llei del més fort i el millor connectat amb el poder, i de com aquell canvi en el sistema polític i econòmic va deixar milions de russos empobrits i humiliats en l'àmbit personal i nacional. Sense una aproximació a aquells anys, no es pot entendre l'èxit que ha tingut a Rússia la política cada cop més autoritària del president Putin. Aquest llibre és una aproximació a la Rússia de l'any que va rebre un desconegut Vladímir Putin quan Borís Ieltsin el va treure d'un barret, com el mag que treu un conill, i el va elevar al cim del poder.
Historias contadas al oído de Ebbaba Hameida i Nicolas Castellano
Ebbaba Hameida és sahrauí i la seva primera gran cobertura va ser a les illes Canàries. Nicolás Castellano és canari i la seva primera gran cobertura va ser al Sàhara. Les seves vides creuades es troben a Historias contadas al oído, un llibre sobre periodisme, migracions i drets humans. Hameida (El Aaiun, 1992) és doctora en Periodisme i membre de la Junta Directiva de Reporteros Sin Fronteras España. Ha realitzat diverses cobertures internacionals, entre les quals destaquen la guerra d'Ucraïna, la situació de la fam a Somàlia i la crisi migratòria a Melilla, Ceuta i les Illes Canàries. La seva veu sona des de fa més de dues dècades a la ràdio per denunciar les violacions dels drets humans i explicar què passa amb les migracions, sempre assenyalant els culpables del patiment a les fronteres.
La terra i les cendres de Francesc Escribano
El reconegut periodista Francesc Escribano va viatjar per primera vegada al Brasil el 1985, quan va conèixer Pere Casaldàliga. Va quedar tan impactat pel país i per les causes que defensava aquell capellà (la distribució de la riquesa, la justícia, el dret a la terra), que es va convertir en un referent. Ara, després de la seva mort i coincidint amb les eleccions, Escribano hi ha tornat per copsar el pols a la societat brasilera actual i fer balanç del pòsit que hi ha deixat Casaldàliga. El resultat és un llibre apassionant, amb un vessant íntim i un altre social, que retrata un país complex, on conviuen la pobresa i la riquesa més extremes, la injustícia més terrible i la solidaritat, la dreta populista i l’esquerra idealista, la natura més exuberant i els lobbies depredadors.
La vuelta al mundo en 72 días y otros escritos de Nellie Bly
Nascuda com Elizabeth Jane Cochran, Nellie Bly va ser una de les primeres i millors periodistes als Estats Units. Es va convertir en un fenomen nacional a finals del segle XIX, amb un joc de taula basat en les seves aventures i marxandatge inspirat en la roba que utilitzava. Aquest volum, l'única col·lecció impresa i editada dels escrits de Bly, inclou les seves obres més conegudes: Deu dies en un manicomi, Sis mesos a Mèxic i Al voltant del món en setanta-dos dies, així com moltes peces menys conegudes que capten l'amplitud de la seva carrera, des dels seus ferotges articles d'opinió fins al seu notable reportatge de la Primera Guerra Mundial.
Una dacha en el Golfo d’Emilio Sánchez Mediavilla
Una dacha al Golf desmunta fins a la iconoclàstia la gravetat de la religió, de les tradicions i del mateix ofici de periodista. I ho fa construint un relat ple d’intel·ligència, amb passatges hilarants que recorden al Nigel Barley de L'antropòleg innocent; una crònica vibrant, escrita amb claredat, lucidesa i bellesa, que aborda la geopolítica del Pròxim Orient, però també captura la seva vida quotidiana, feta de vivències personals, descobriments, sorpreses, perplexitats i aprenentatges.
El Centre de Documentació posa a la disposició de tots els col·legiats i col·legiades el servei de préstec dels més de 8.000 títols de temàtica professional de què disposa. Aquest servei es pot sol·licitar presencialment, al Centre de Documentació, o fent la reserva a través d'aquest catàleg per passar a recollir-lo posteriorment. Cada col·legiat/da pots demanar un màxim de 5 documents durant vint-i-un dies naturals, amb opció de pròrroga. Pots posar-te en contacte amb el Centre a través de: documentacio@periodistes.cat
El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha posat en marxa el seu Club de Lectura, una trobada literària bimestral per llegir un llibre i conversar presencialment amb l'autor o autora a la seu del Col·legi a Barcelona, o telemàticament via Zoom. La primera sessió va tenir lloc el passat 6 de juny amb l'escriptor Sergi Pàmies. Si ets col·legiat o col·legiada i vols formar part del club, escriu-nos a comunicacio@periodistes.cat
Col·legi de Periodistes de Catalunya 2024
Rambla de Catalunya 10, pral. 08007 Barcelona.
Tel. 93 317 19 20 contacte@periodistes.cat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari