• Ràdio i música, una llarga història d'amor

    11 juny, 2024

    El Conservatori Isaac Albéniz de la Diputació de Girona crea una orquestra formada per músics no professionals que es presenta oficialment amb tres concerts d’homenatge al centenari de la ràdio a Catalunya.

    Els espectacles compten amb la col·laboració de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes i del Centenari de Ràdio Barcelona, i s’inspiren en els antics programes de ràdio, que combinaven les intervencions dels locutors amb música en directe.

    Els artífexs dels tres espectacles que serviran per presentar l'Orquestra Filharmonia.
    Els artífexs dels tres espectacles que serviran per presentar l'Orquestra Filharmonia.
    11 juny, 2024
    Autor:
    Miquel Millan
    Font:
    Diputació de Girona

    De vegades, l’atzar vol que dos esdeveniments assenyalats coincideixin. I si en aquest atzar hi apareix una idea brillant (com, per exemple, unir-los), el resultat segur que serà bo.

    Això és el que va passar quan el director d’orquestra Lluís Cavalleria va començar a pensar en buscar la manera per aconseguir que persones que han tingut una formació musical però no que no es dediquen professionalment a la música poguessin donar sortida a aquesta passió. Aquest pensament el va conduir a imaginar la formació d’una orquestra integrada per aquests músics no professionals -entre els quals hi ha odontòlegs, metges, arquitectes, advocats...-, i va pensar en presentar-la aquest 2024, any en el qual es commemora el centenari de la ràdio a Catalunya. Cavalleria i Elisenda Vidal, la responsable de la Unitat de Gestió de Cultura i Comunicació del Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona, van tenir la gran idea d’unir la nova orquestra i el centenari de la ràdio.

    Des del Conservatori Isaac Albéniz van veure de seguida que els calien col·laboracions per tirar endavant aquest projecte, i la van demanar a la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes i al Centenari de Ràdio Barcelona (Cadena SER), que s’hi van apuntar immediatament.

    Han estat mesos de reunions, suggeriments, correccions i molta feina, i el resultat són els concerts que es faran per presentar l’Orquestra Filharmonia i per commemorar els cent anys d’aquest mitjà de comunicació: seran tres espectacles únics, inspirats en els antics programes de ràdio, que combinaven les intervencions dels locutors amb música en directe. Així, la proposta alternarà la interpretació de diferents peces musicals, a càrrec de l’Orquestra Filharmonia, amb l’actuació de cinc professionals de la ràdio: Narcís Carreras, Mateu Ciurana, Carme Martínez Palomé, Clara Sánchez-Castro Bonfill i Ricard Sayeras Quera. També s'ha comptat amb la col·laboració de l'actor Rafel Nieto, i amb la participació especial de dues veus històriques de la ràdio gironina: Jaume Teixidor i Anna Donato.

    La primera actuació serà aquest dissabte, 15 de juny, a les 7 de la tarda, a l’església de Sant Feliu de Lladó. La segona, l’endemà, diumenge 16 de juny, a les 7 de la tarda, a la sala Xavier Montsalvatge de l’Auditori de Girona (i que s’emetrà en directe per Girona FM i Televisió de Girona). I la darrera, el diumenge 15 de setembre, a les 6 de la tarda, al Teatre de Lloret de Mar. Les entrades per a tots els concerts es poden aconseguir a través de la web del Conservatori

    Cadascun dels concerts tindrà les seves particularitats, però tots pivoten al voltant d’un programa de ràdio (el guió del qual és obra d’Elisenda Vidal) presentat per Carme Martínez Palomé i Narcís Carreras en el qual s’introdueixen diverses peces musicals en directe i també un parell de representacions de ràdio teatre a càrrec de Mateu Ciurana, Clara Sánchez-Castro Bonfill i Ricard Sayeras Quera. Les intervencions gravades de Jaume Teixidor, Anna Donato i Rafel Nieto aniran esquitxant el programa en forma d’anuncis recuperats de moltes dècades enrere.

    El guió del programa l’ha parit l’Elisenda Vidal, i Lluís Cavalleria ha escollit les peces que interpretarà l’orquestra que dirigeix. A més, cal destacar els textos per al programa de mà que ha elaborat la periodista col·legiada Cristina Masanés  a partir de les obres que s'interpreten.

    Una orquestra formada per mestres, metges i antropòlegs

    L’Orquestra Filharmonia compta actualment amb una formació de vuitanta membres. Una bona part d’ells són exalumnes del Conservatori de Girona però també n’hi ha que s’han format en altres centres. La particularitat és que tots han rebut formació musical però tenen altres professions, sigui dins l’ensenyament, la medicina, l’antropologia, la comunicació o el dret.

    És així com ha nascut l’Orquestra Filharmonia. Durant les actuacions del 15 i el 16 de juny i del 15 de setembre, a la formació s’hi afegiran alguns alumnes avantatjats del Conservatori de Girona, com Xavier Costa, alumne de piano de 6è curs de grau professional, que interpretarà el Concert per a piano i orquestra d’Edvard Grieg. El programa també inclourà el Concert per a violoncel i orquestra de vent de Friedrich Gulda, que comptarà amb el violoncel·lista Ramon Bassal com a solista; Finlàndia, de Jean Sibelius; el quart moviment de la Setena simfonia de Beethoven, i Danzón, d’Arturo Márquez.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.