• Pla educatiu contra la desinformació a les xarxes socials

    5 juny, 2024

    La iniciativa del Govern espanyol per promoure l'educació mediàtica és un pas essencial per afrontar els reptes de les xarxes socials i les notícies falses. Durant més de 15 anys el Col·legi de Periodistes de Catalunya ha donat recursos a joves i ara amb la col·laboració de la Comissió Europea. L'educació mediàtica forma part de l'ADN del Col·legi en la lluita contra la desinformació i perquè també permet posar en valor el periodisme. 

    El Govern espanyol prepara un pla d'educació mediàtica per combatre la desinformació i els perills de les xarxes socials entre els estudiants, des de Primària fins a la universitat. Aquest pla, que s'inclourà dins de l'Estratègia Nacional per a la Protecció de la Infància i la Joventut en Entorns Digitals, abordarà els continguts de manera transversal en diferents assignatures, similar a l'educació afectivosexual.

    Segons fonts governamentals, aquesta iniciativa preveu la col·laboració amb les comunitats autònomes i les entitats locals. Se centrarà en la formació en ciutadania digital i alfabetització mediàtica, així com en la difusió d'informació a pares, professors i personal sanitari sobre l'ús adequat dels dispositius digitals.

    Des del Col·legi de Periodistes de Catalunya, celebrem la iniciativa del govern espanyol de promoure l'educació mediàtica. Durant més de 15 anys, hem dedicat recursos a educar els joves en aquest àmbit, i ara, amb l'impuls de la Comissió Europea, continuem ampliant aquest esforç. Estem a disposició de les administracions per aportar la nostra experiència i estendre encara més l'educació mediàtica arreu del territori.

    El programa "Premsa a les Escoles", impulsat en col·laboració entre la Comissió Europea i el Col·legi de Periodistes, ha arribat al seu segon any consecutiu. Aquest programa té com a objectiu principal proporcionar als estudiants eines i coneixements per consumir una dieta mediàtica saludable.

    Els tallers, impartits per periodistes col·legiats que han rebut una formació específica, no només busquen reivindicar la professió periodística sinó també promoure una comprensió crítica de les notícies i les fonts d'informació. Aquests tallers s'han estès a instituts i escoles arreu de Catalunya, arribant a un total de 100 tallers i beneficiant a 2.290 alumnes durant el curs 2022-2023.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.