• Presentació de la primera guia de salut mental per a periodistes

    15 maig, 2024

    Estrès, esgotament i baixa satisfacció són alguns dels principals malestars dels periodistes. Vine a la presentació d'aquesta guia, elaborada pel Col·legi de Periodistes i el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, per millorar el benestar emocional dels professionals de la informació i la comunicació. L'acte de presentació tindrà lloc el proper 29 de maig a les 18.00 h a la sala d'actes del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Cal inscripció prèvia. 

    El Col·legi de Periodistes de Catalunya i el Col·legi de Psicologia de Catalunya (COPC) presentaran la "Guia pel benestar i la salut mental dels professionals de la informació". L'acte tindrà lloc el pròxim dimecres 29 de maig, a les 18.00h, a la sala d'actes de la seu de Barcelona del Col·legi.

    Els terminis ajustats, les llargues hores de treball i la pressió constant per produir informació d’alta qualitat amb el rigor i la precisió que requereix el periodisme, condueixen a un esgotament físic i emocional. D’altra banda, la cobertura d’esdeveniments o situacions traumàtiques pot desencadenar en un estrès posttraumàtic i altres problemes de salut més greus. Altres factors com la competitivitat i la inestabilitat del mercat laboral generen preocupacions sobre l'ocupació i el progrés professional, així com la precarietat laboral. 

    Aquesta guia, elaborada per experts en psicologia, ofereix una col·lecció de recursos destintats a ajudar els periodistes a identificar i gestionar els reptes emocionals. L'acte de presentació comptarà amb la participació de Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Guillermo Mattioli, degà del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya; Dolors Liria, vicedegana del COPC i coautora de la guia i Ariadna Vilà; vocal de la Junta del COPC i coautora de la guia. 

    Enquesta sobre la salut mental dels periodistes

    En els darrers anys, el Col·legi de Periodistes ha observat un increment en la pressió i l'estrès que experimenten els professionals de la informació en el seu entorn laboral. De fet, els resultats preliminars d'una enquesta anònima recentment realitzada entre els col·legiats/des confirmen aquesta tendència. Podeu participar-hi fins al dia de la presentació de la guia, quan es faran públiques les principals conclusions. 

    PARTICIPA A L'ENQUESTA

    Abordar la salut mental 

    El reportatge "Quan la ment del periodista diu prou" del periodista Alberto Gómez va ser l'article més visitat l'any 2023 al Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes de Catalunya. En aquesta peça la periodista María Miret advertia que les redaccions "són llocs tòxics on amaguem els problemes de salut mental, llocs on sempre diem que estem bé. I aquesta mentalitat l’hem de canviar”. En aquesta línia, Guillermo Córdoba, periodista expert en el tractament informatiu dels suïcidis, també afegia que els temes més delicats “poden generar ansietat, augmentar l’estrès o la pressió amb la qual habitualment treballem”.

    En aquest mateix mitjà, la periodista Marta Santisteban descrivia la síndrome de la vida ocupada, un estat de pressa constant, tant físic com mental, amb llargues llistes de tasques i una necessitat incessant de connexió. Això pot portar al burnoutuna de les conseqüències més perilloses per a la salut mental i estructural del sector periodístic. Santisteban tampoc s'oblida que la precarietat laboral hi té molt a veure. 

    CONFIRMA ASSISTÈNCIA

    Documents relacionats

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.