• Consells dels Instituts Odontològics per prevenir les càries

    14 maig, 2024

    La càries és la malaltia dental més coneguda, afectant nou de cada deu persones al llarg de la seva vida. No obstant això, no és un problema greu sempre que es detecti a temps i se li apliqui el tractament adequat.

    Què causa les càries i com podem prevenir-les?
    Autor:
    Engin Akyurt
    Font:
    Unsplash

    La càries són una esquerda que apareix a les dents a causa dels àcids que desprenen els aliments en descomposició que hi queden acumulats. Els midons, els sucres i els microorganismes presents a la boca interactuen i provoquen un deteriorament progressiu que comença amb la desmineralització de les peces dentals.

    Els aliments ensucrats creen un ecosistema ideal per l'streptococcus mutans, el microbi culpable de la càries. En un principi, afecta la part externa de les dents, però després destrueix l'esmalt, continua amb la dentina i, si no es tracta a temps, l'esquerda es fa més gran, fins a arribar a la polpa dental i al nervi.

    Quan l'evolució de la càries arriba a aquesta etapa, es produeix la inflamació de la zona i el dolor s'aguditza molt. Per resoldre el problema, s'ha de recórrer a una intervenció més seriosa, com és el cas de l'endodòncia: extirpar la polpa dental, emplenar la cavitat amb material inert i segellar-la. En funció de com d'avançada estigui la inflamació, s'haurà de matar el nervi i, fins i tot, es pot produir la pèrdua de la peça dental. En aquest cas, posteriorment caldrà realitzar-hi un implant.

    Com es pot evitar arribar aquest punt?

    • Tot i que hi ha persones amb més predisposició que altres a patir-ne, com a norma general, es pot evitar menjant aliments no ensucrats i raspallant-se les dents una estona després de cada àpat, durant uns tres minuts.
    • Si, malgrat conèixer els riscos de menjar dolços, no es pot evitar, es recomana fer-ho just després dels àpats, ja que la saliva que la boca ja haurà alliberat compensarà millor l'efecte del sucre en les dents.
    • Beure aigua fluorada ajuda a prevenir les càries, així com dormir amb la boca tancada.
    • Cal tenir en compte que la càries s'encomanen i es poden traspassar a través de la saliva. Això reforça la importància de mantenir una bona higiene bucodental.

    Amb més de 30 anys d'experiència i una xarxa de clíniques dentals pròpies amb els millors professionals i tecnologia avançada, els Instituts Odontològics, t’ofereixen una atenció integral i personalitzada per a cada pacient. El Col·legi de Periodistes ha establert un acord exclusiu amb Instituts Odontològics, per oferir als col·legiats i col·legiades així com per als seus familiars, beneficis en els tractaments dentals. Aquesta col·laboració inclou una primera higiene gratuïta, subjecte a prescripció mèdica, i un descompte del 20% en tots els tractaments disponibles de l'InstitutConsulta més informació.

    Si necessites assessorament, posa't en contacte amb Instituts Odontològics a www.ioa.es o truca al 900 131 002. La teva salut bucal és important.

    Informació facilitada pels Instituts Odontològics.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.