Aquests dies fa cinc anys que va morir Montserrat Minobis i Puntonet (Figueres, 1942 - Barcelona, 2019), que va ser degana del Col·legi de Periodistes entre els anys 2001 i 2004.
Montserrat Minobis va morir l'11 de maig del 2019 al 76 anys. Entre altres càrrecs, havia estat degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, directora de Catalunya Ràdio, presidenta de la Xarxa Europea de Dones Periodistes, de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya i de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya, i va rebre la Creu de Sant Jordi (1996). Però sobretot va ser una dona valenta, compromesa amb les llibertats i un referent en la lluita per la igualtat de gènere.
Va tocar tots els pals del periodisme clàssic –premsa escrita, ràdio i televisió-, des d’on va reivindicar sempre la visibilitat de la dona. En aquest sentit, va fundar i presidir La Independent, Agència de Notícies amb Visió de Gènere, va ser coordinadora de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere i va ser una de les impulsores i organitzadores del Manifest 8 de Març de les treballadores del sector de la informació i la comunicació. En els darrers anys, a més, treballava intensament en la Comissió d’Ètica de la Federació d’ONG de Catalunya.
Cinc anys d'homenatges
Al llarg d'aquests cinc anys, Minobis ha estat recordada en diversos actes i homenatges: un dels primers va ser el que li va fer la Demarcació de Girona del Col·legi en lliurar-li, a títol pòstum, la Mosca del Col·legi el mateix any de la seva mort. El guardó el va recollir la Pilar Remírez, la companya de la Montse Minobis, de mans de l'aleshores degana del Col·legi, Neus Bonet.
La seva ciutat natal, Figueres, li ha dedicat una plaça, que es va inaugurar el 12 de març de l'any passat, dins els actes emmarcats en la celebració del Dia de la Dona. A la inauguració de la plaça Montserrat Minobis Puntonet hi van assistir una cinquantena de persones, entre les que hi havia el president i la vicepresidenta de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, Jordi Grau i Susanna Quintana. També hi van ser la Carme Minobis -la germana de la Montse-, l'aleshores alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, i diversos regidors, així com altres familiars de Minobis i amics i companys de professió.
També l'any passat, però a l'octubre, i també a Figueres, va ser recordada el dia que hauria fet 81 anys, en una cerimònia celebrada al Museu del Joguet. L'acte va ser presidit per diverses personalitats, incloent-hi companyes dels seus inicis radiofònics a Ràdio Popular de Figueres, com la Rosalina Carreres i la Mercè Gumbau. També va intervenir Jaume Guillamet, periodista figuerenc que va compartir moltes experiències professionals amb la Montserrat.
A més, s'ha creat la Beca d'investigació en comunicació audiovisual Montserrat Minobis, impulsada pel Col·legi de Periodistes de Catalunya i l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Amb la col·laboració de l'Ajuntament de Figueres, la Diputació de Girona i l'Institut Català de les Dones, la Beca -que està dotada amb 5.000 euros- vol promoure i difondre un treball de recerca sobre programes i productes de contingut feminista emesos en qualsevol format audiovisual. A la tercera edició -que ja està oberta- s'hi ha incorporat, com a entitat organitzadora, la Universitat de Girona a través de la Càtedra Hipòlit Nadal i Mallol de Revistes en Català.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari