Les darreres hores hem conegut dos fets sense precedents en el nostre entorn. D’una banda, la difusió d’informació falsa a periodistes per part d’un càrrec públic, amb l’agreujant de fer-ho per perjudicar la credibilitat de companys de professió. D’altra, la decisió judicial de tancar una xarxa de comunicació de manera preventiva mentre s’instrueix un procediment judicial per vulneració de drets d’autor.
L’informe de Seguretat Nacional de 2023 situa la desinformació com la principal amenaça per a la seguretat global. En la lluita contra aquesta xacra, la credibilitat dels periodistes i dels mitjans és una eina imprescindible. Per aquest motiu, exigim dels representants polítics el màxim compromís amb la defensa del dret a la informació de la ciutadania, i això passa per exercir les seves funcions amb la màxima responsabilitat i actuar contra les males praxis que, en aquest sentit, es produeixin dins les seves organitzacions.
El Col·legi de Periodistes de Catalunya és un ferm defensor dels drets d’autor. En reiterades ocasions hem demanat mesures per garantir-ne la protecció efectiva. Ara bé, en cap cas aquestes mesures poden anar en contra de drets fonamentals com ho és el de la llibertat d’expressió. Demanem que les mesures punitives siguin proporcionades i estiguin dirigides a aquells qui fan usos fraudulents, no al conjunt de la ciutadania. Reiterem que evitar la pirateria també passa per implantar una educació mediàtica universal que doti als usuaris de prou coneixement per fer un ús responsable de les xarxes socials. En aquest sentit, reclamem novament recursos perquè arribi a tothom.
Les escletxes en la garantia dels drets a les llibertats d’informació i d’expressió posen en perill la solidesa de l’estat democràtic i sabem que, si no es repara a temps, qualsevol fisura tendeix a fer-se més gran.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari