La Sala de Cambra de l’Auditori de Girona ha acollit aquest dijous al vespre la gala de lliurament dels XV Premis Carles Rahola de Comunicació Local, organitzats per la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya. L’acte, que s’ha pogut veure en directe per TV Girona, l’han conduït Andreu Juanola i Manel Vidal, presentadors del podcast satíric La sotana.
Hi han intervingut el president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Jordi Grau; el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i l’alcalde de Girona, Lluc Salellas. A més, hi ha assistit representants del món periodístic, institucional i cultural de les comarques gironines.
Els guanyadors de les set categories han estat els següents:
Millor treball informatiu o divulgatiu en televisió
El premi en aquesta categoria ha estat per a Pedro Toro Coll, per Les bruixes del futbol, emès dins el canal Esport3 de la CCMA, per haver descobert els orígens de l’esport femení des d’una perspectiva inèdita, vinculant la història del món local amb la informació d’actualitat, i posant el focus sobre les que n’han estat pioneres en un tema molt actual.
David Vega Fontquerna i Josep Anaya Grau, per Construcció d’un cinema, emès a Televisió de Girona, i Jordi Altesa Cabanas i Ruth Espuny Sebastian, per Quan les bombes callen, emès per Televisió del Ripollès, han estat finalistes.
Millor projecte de comunicació periodística
El premi al millor projecte de comunicació periodística ha estat per a Àngel Madrià Roura i Josep Playà Maset, per «Els últims secrets de Dalí», per la importància que pot assolir aquest treball en el coneixement de la relació de Salvador Dalí i la ciutat de Figueres, coincidint amb el 35è aniversari de la seva mort, el 120è aniversari del seu naixement i el 50è aniversari de la inauguració del Teatre-Museu.
Ha quedat finalista Almudena Montaño India, per «Els pòdcasts de les administracions públiques de les comarques de Girona. Noves fórmules de comunicació institucional».
Millor iniciativa de comunicació institucional
El guardó d’aquesta categoria ha recaigut en Glam Cooperativa de Comunicació i Disseny, per Som de Salt, una iniciativa de proximitat de la Comunalitat Urbana de Salt que incideix directament en el poble que representa, i que té una gran capacitat per reflectir la diversitat de la seva comunitat d’una manera inclusiva, i amb un disseny fresc i original.
Han estat finalistes Maite Oliva Alsina, per Llers, el poble que va esclatar en mil bocins, un projecte de l’Ajuntament de Llers; i Tino Soriano, per De Banyoles, un projecte de l’Ajuntament de Banyoles i la Fundació Lluís Coromina.
Premi Miquel Diumé al millor treball en ràdio
Els guanyadors són Adrià Pujol Cruells, Martí Saguer Capell, Miquel Curanta Girona i Toni Sellas Güell, per Ui, si aixequés el cap, de Ràdio Capital de l’Empordà, un programa que recupera uns personatges referents i populars de la nostra cultura, i que té un gran plantejament de guió, un gran treball de locució i un gran treball sonor al darrere.
El jurat ha fet dues mencions especials, per la seva singularitat, als treball finalistes I aquesta veu?, de Josep Plazas i Josep Guardiola, que s'emet a diverses emissores locals; i Faldilles alineades, de Girona FM, d’Emma Granyer i Burrassó, Clara Julià i López i Clara Vicenç i Romaguera.
També han estat finalistes Anna Prat Blanch, David Planella Fontàs, Laia Bosch Oliver, Laia Terricabras Castells i Laura Comamala Almazán, per Univers Integra, un pòdcast de La Comarca d’Olot.
Millor informació digital
Les guanyadores han estat Teresa Turiera-Puigbò Bergadà i Neus Aldeguer Turiera-Puigbò, per Els fets del Còrrec del Gavatx. Un episodi de la Guerra Civil a la Cerdanya, del blog de l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya: un treball molt ben plantejat d’uns fets poc coneguts que, des d’una perspectiva personal, assoleixen una dimensió universal.
Dolors Gordils i Jaume Ginestà, de Síntesi, per Blanes, vides arran de mar, que es pot veure a Youtube, han estat finalistes.
Millor treball en premsa
La guanyadora d’aquesta categoria ha estat Clara Pedrosa Hernàndez, per El llegat d’una casa de frontera, publicat a La Mira, un reportatge que suposa una immersió exhaustiva en una història de molts segles de pervivència en el món rural i que posa l’accent en la necessitat de donar veu a espais que tendeixen a desaparèixer, així com pel treball fotogràfic que l’acompanya.
David de Montserrat i Nonó, per Del Girona em desconsola al Girona m’enamora en 39 colors, publicat a La Mira; Jordi Roura Sanjuan, Guillem Camps Comellas, Tony di Marino Sanchez, Jofre Amargant Bosch, Jordi Bofill Parra, Pol Estrada Plans, Tatiana Pérez Ribera i Marc Brugués i Collado, per Què se n’ha fet de...?, una sèrie publicada al Diari de Girona, i Tura Soler Pagès, per la sèrie de cròniques L’assassinat d’Isabel Ordóñez, 40 anys impune, publicada a El Punt Avui, han quedat finalistes.
Millor fotografia de premsa
La guanyadora ha estat Dolors Gibert Viñolas, per Sequera, una imatge que explica l’essència d’una problemàtica molt actual, i la nostra impotència col·lectiva per fer-hi front.
Han estat finalistes David Aparicio Fita, per Maydayterrani, publicada al Diari de Girona; Jordi Ribot Puntí, per El petó. Barraques de Girona, i Toni Vilches Moreno, per Eduard Sitjas. Lutier, publicada a la Revista de Girona.
Totes les categories estan dotades amb 1.000 euros, llevat del premi al millor projecte de comunicació periodística, que té una dotació de 2.000 euros.
El jurat dels XV Premis Carles Rahola de Comunicació Local ha estat integrat per Guillem Terribas (president), llibreter i comunicador; Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Ramon Girona, vicedegà d’Estudiants de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona, que ha actuat com a secretari; Sílvia Omedes, fundadora i directora de Photographic Social Vision; Magda Gregori, periodista; Pep Prieto, escriptor i periodista; Jordi Grau, president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, i Jordi Prat, tècnic de comunicació i protocol de la Diputació de Girona.
Pel que fa a la beca dels Premis Carles Rahola, convocada per l’Ajuntament de Girona amb la col·laboració de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes i la Diputació de Girona, i dotada amb 3.000 euros, la guanyadora ha estat Anna Teixidor Colomer per «La fi de la memòria escrita. De la mort del paper al TikTok. La premsa de l’Alt Empordà (1880-2019). Catàleg de periòdics, editors, redactors i impressors».
El jurat de la Beca dels Premis Carles Rahola, format per representants de l’Ajuntament de Girona, de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, de la Diputació de Girona i de la Universitat de Girona, ha decidit atorgar el premi a aquest projecte perquè es tracta d’un «treball sòlid, que genera coneixement i ofereix una sistematització de la informació de qualitat i interès». Segons el jurat, aquest document no només facilita la preservació i difusió del patrimoni cultural de la regió sinó que serveix com a recurs valuós per fer recerca acadèmica i investigació, ja que esdevindrà un catàleg raonat de la història de la premsa a l’Alt Empordà.
Pots recuperar la gala sencera aquí: https://www.youtube.com/watch?v=fbXYJSfele0
Col·legi de Periodistes de Catalunya 2025
Rambla de Catalunya 10, pral. 08007 Barcelona.
Tel. 93 317 19 20 contacte@periodistes.cat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari