L'exposició "L'art del dibuix de premsa" presenta una selecció de quaranta obres de diferents registres de Josep Maria Serra, incloent-hi retrats, vinyetes i escenes quotidianes, que captiven l'essència del treball del dibuixant. Entre els personatges representats es destaquen figures de renom com Josep Lluís Nuñez, Montserrat Caballé, Johan Cruyff, Jordi Pujol i molts altres noms de la política i la cultura catalanes. El comissari de l'exposició és el conegut dibuixant d'humor i caricaturista Jaume Capdevila, conegut pel pseudònim Kap, i que la tarda del pròxim dilluns, 4 de març posarà en valor l'obra exposada durant la inauguració de la mostra.
Josep Maria Serra i Constantí va néixer a la Garriga (Vallès Oriental) el 1922 i des de la seva infantesa va destacar pel seu talent amb el llapis. El seu primer dibuix publicat va aparèixer quan només tenia onze anys, a la revista L'Avant, en una secció dedicada a la correspondència amb els lectors.
El seu estil es va caracteritzar per ser avantguardista, utilitzar un gran arsenal de recursos tècnics i trencar amb les convencions del gènere del dibuix. Josep Maria Serra, que signava amb les inicials "JMS", va dominar molts registres del periodisme gràfic com la il·lustració, la tira còmica atemporal, la vinyeta d'actualitat i la caricatura, convertint-lo amb un dels caricaturistes més reconeguts de la segona meitat del segle XX. La força principal del seu dibuix residia en el domini del traç.
El 1946 comença a dibuixar a El Correo Catalán, on realment va desenvolupar el seu talent. El 1954 es va llicenciar a l'Escuela Oficial de Periodismo de Madrid, l'única institució on es podia estudiar periodisme durant el franquisme, i amb el títol a la butxaca va esdevenir oficialment redactor gràfic de la capçalera. També va col·laborar amb altres revistes com Fotogramas, Garbo, Momento, La Familia o Club, ampliant les seves habilitats artístiques i descobrint noves maneres d'expressió.
Durant aquella època, el dibuix gaudia d'un paper protagonista als diaris i revistes, ja que la reproducció de fotografies era un procediment lent i costós, en canvi, els dibuixos eren més senzills i ràpids de reproduir. Totes les redaccions disposaven del seu propi equip d'il·lustradors i dibuixants.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari