• Les tertúlies d'opinió no estan exemptes de l'aplicació del Codi Deontològic

    1 febrer, 2024

    El Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) juntament amb els quatre col·legis d'infermeria (COIB, COIGI, COILL i CODITA) han presentat una queixa al Consell de la Informació de Catalunya en relació amb les declaracions d'un tertulià del programa "Els Matins" de TV3.

    Autor:
    JESHOOTS.COM
    Font:
    Unsplash

    El 8 de gener, el programa "Els Matins" va convidar al conseller de Salut, Manel Balcells, per abordar diferents temàtiques del Departament de Salut. A continuació i com és habitual en el programa, va tenir lloc una ronda de preguntes i una tertúlia amb diferents col·laboradors, i en la qual també hi va participar el mateix conseller.

    Durant la seva intervenció, un dels tertulians, el periodista Jordi Barbeta va deixar entendre que els tècnics sanitaris "estan bastant més formats" que les infermeres i que l'acord de Bolonya posa per damunt els estudis de "tècnic sanitari que no pas els d'infermeria". Des del CCIIC van fer arribar el seu malestar al Consell de la Informació pel que consideren que són "falsedats" i podrien vulnerar el primer criteri del Codi Deontològic dels periodistes, que estableix el compromís amb la recerca de la veritat i l'obligació d'acostar-se a la realitat dels esdeveniments amb la màxima fidelitat possible. L'endemà Barbeta va disculpar-se a través del seu perfil de X explicant que les seves paraules s'havien interpretat com un atac a les infermeres i no era la seva intenció.

    Efectivament, les competències dels infermers i dels tècnics sanitaris són diferents, així com ho és també la seva formació. El grau universitari en infermeria té una durada de quatre anys i 240 crèdits ECTS mentre que el de tècnic sanitari, que és una formació professional i més pràctica, té una durada de dos anys i de 120 crèdits ECTS. No obstant això, el Pla de Bolonya a Espanya no s'ha implementat de manera correcta i els tècnics sanitaris encara tenen 120 ETCS a diferència d'altres països europeus en què la formació és més llarga i de caràcter universitari, tal com indica el CIC en les seves observacions.

    Durant la intervenció de Barbeta, el periodista fa servir el seu torn de preguntes al conseller per expressar una opinió crítica amb la professió d'infermeria. El Consell considera que en el moment en què dona dades ja no es troba expressant una opinió, sinó fent un exercici d'informació, i com a resultat està sotmès al Codi Deontològic.

    Cal tenir en compte, que les tertúlies són considerades gèneres d'opinió i, per tant, sovint el Codi Deontològic no s'aplica amb la mateixa rotunditat. No obstant això, tal com indica el CIC aquests espais de debat no estan exempts de l'aplicació del Codi i recalca que no poden ser espais on difondre "dades imprecises" o "incorrectes". Davant d'aquests successos, el CIC considera que s'ha vulnerat el primer i el segon criteri del Codi Deontològic.

    CONSULTA LA RESOLUCIÓ SENCERA

    Si creus que un mitjà de comunicació o periodista ha vulnerat algun dels principis del Codi Deontològic de la professió periodística, presenta la teva queixa al Consell de la Informació de Catalunya. 

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.