La demandant, una de les persones que va ser detinguda el 21 de juny de 2023 i que va ser alliberada hores més tard, al·lega una vulneració del codi professional a causa de la publicació del seu nom i cognom. Argumenta que "no se l'ha tractat com una persona anònima" sotmesa a una investigació i afegeix que la publicació del seu nom no aporta contingut informatiu, però sí que ha comportat un dany en la seva reputació. Per il·lustrar el seu punt de vista, assenyala que en els casos en què la policia difon imatges d'operacions criminals, aquestes són pixelades i no es proporcionen els noms dels involucrats. Finalment, l'afectada informa al CIC que el mateix dia que es va publicar la notícia, un familiar seu va sol·licitar la retirada dels noms, però la capçalera s'hi va oposar amb una carta del director on s'exposaven les raons d'aquesta decisió.
L'últim aspecte que la denunciant menciona és que en l'article publicat s'esmenten els noms i cognoms dels cinc detinguts, citant com a font a la periodista de successos Anna Punsí. Tanmateix, afirma que això és incorrecte, ja que "Punsí en cap moment dona els noms".
Davant de les diferents acusacions plantejades, el CIC va procedir a parlar tant amb la periodista Anna Punsí com amb el director d'El Periódico, Albert Saéz. En primer lloc, la periodista de successos va confirmar al Consell que no va proporcionar tal informació, així doncs, aquesta qüestió es resol i s'identifica una pràctica inadequada per part dels periodistes que van publicar la notícia.
D'altra banda, el director del diari, Albert Saéz, va fer arribar les seves al·legacions al Consell on explica que "no hem realitzat cap pràctica que no sigui habitual en el tractament de casos similars". Afirma que l'atribució a la periodista Anna Punsí és confusa, que ja ha estat aclarit i s'han demanat les disculpes corresponents. També comparteix les consideracions que la denunciant fa sobre la cobertura policial i judicial de les operacions criminals i assenyala que sobre aquest aspecte "no tenim possibilitat d'actuar", en referència a les imatges que proporcionen els cossos policials. En últim lloc, el director explica que una persona que ha estat detinguda en una operació policial no implica "res més que això" i evitar el nom en un càrrec unipersonal de públic coneixement no canvia res.
Resolució del CIC
Després d'avaluar tots els matisos involucrats en aquesta queixa, el Consell de la Informació de Catalunya considera que la informació publicada per El Periódico no vulnera els criteris número 9 i 10, ja que no pretén danyar de manera injustificada la dignitat dels individus esmentats, sinó que informa d'una investigació anticorrupció duta a terme pel jutjat 8 de Vilanova i la Geltrú. El consell es fixa en el llenguatge emprat, que en tot moment fa servir fórmules com "presumptament irregular", "presumptes delictes", "suposadament corrupta" o "presumpta malversació".
La queixa obre de nou el debat sobre la presumpció d'innocència, i el consell aprofita l'ocasió per convidar els periodistes i els responsables dels mitjans a reflexionar sobre els límits entre el dret a la informació i el dret a la presumpció d'innocència dels detinguts. El mateix Col·legi de Periodistes de Catalunya és el primer interessat a promoure aquesta discussió i fa uns mesos va organitzar el primer debat sobre els límits de la llibertat de premsa i la presumpció d'innocència. El debat està disponible al canal de YouTube del Col·legi.
Finalment, el Consell també s'atura a valorar l'esbiaixada atribució a la periodista Anna Punsí, agraeix que el diari ho hagi adreçat i s'hagi disculpat, però consideren que no és suficient "si posteriorment no es modifica el text de l'article, ni s'informa els lectors de quina ha estat la font". Per tant, conclou que el diari vulnera el cinquè criteri que fa referència a l'obligatorietat de citar les fonts per garantir la màxima transparència dels mitjans envers els lectors.
CONSULTA LA RESOLUCIÓ SENCERA
Si creus que un mitjà de comunicació o periodista ha vulnerat algun dels principis del Codi Deontològic de la professió periodística, presenta la teva queixa al Consell de la Informació de Catalunya.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari