• El Col·legi acull una exposició d'homenatge al fotògraf Eugene Smith

    16 octubre, 2023

    La seu de Barcelona del Col·legi de Periodistes de Catalunya acull una exposició de 42 fotografies creades per l'Associació Colomenca d’Aficionats a la Fotografia (ACAF), les quals recreen les imatges i l'estil humanista de William Eugene Smith (1918-1978). Smith va ser un dels fotoperiodistes amb més trajectòria del segle passat i avui el seu llegat continua sent un referent pels fotoperiodistes i amants de la fotografia. Entrada lliure.

    Un retrat inspirat amb les fotografies d'Eugene Smith i feta pel fotògraf Pedro Justicia, comissari de l'exposició
    Autor:
    Pedro Justicia

    El 24 d'octubre a les 18 hores se celebrarà la inauguració a la qual assistiran membres de l'ACAF, el fotògraf Joan Guerrero, Cristina Calderer, membre de la Junta de Govern i del Grup de Treball de Fotoperiodisme del Col·legi de Periodistes, així com membres d'aquest grup. A les 18.30 hores, el fotògraf Rafa Badia, sota el títol "W. Eugene Smith: càmera, consciència i compromís", oferirà una xerrada sobre el cèlebre fotoperiodista. L'entrada és oberta a tothom. 

    L'exposició és un projecte col·lectiu organitzat per l'Associació Colomenca d’Aficionats a la Fotografia (ACAF) en homenatge a Eugene Smith que pretén reconèixer i recordar la carrera del fotoperiodista i el seu compromís amb la societat. La inauguració es farà el 24 d'octubre. Tot va sorgir arran d'una idea del fotògraf col·legiat i membre honorífic de l’ACAF, Joan Guerrero, “perquè no feu un projecte fotogràfic per homenatjar Smith?” i així va ser. L’exposició es va estrenar el setembre del 2021 al Centre d’Art Can Sisteré de Santa Coloma de Gramanet amb motiu del centenari del naixement del fotoperiodista.

    Els fotògrafs associats de l’ACAF van recrear diferents escenes dels reportatges més emblemàtics de Smith com és l’assaig “A Spanish Village”, una producció que es va fer pels carrers de Santa Coloma de Gramenet amb actors i actrius del grup local de teatre Carro de Baco i que vestits d’època van convertir els carrers en la localitat extremenya de Deleitosa als anys cinquanta. Entre les fotografies exposades també hi figuren escenes de la Segona Guerra Mundial que han estat possibles gràcies al material prestat de l’Associació Catalana de Col·lecionisme d’Unfiroms Històrics (ACCUH). 

    La mostra és de lliure accés i es podrà veure a la seu de Barcelona del Col·legi, ubicada a la Rambla de Catalunya, 10, fins al mes de desembre. Una oportunitat única per explorar l'estil de Smith i reflexionar sobre el poder de la imatge en la comprensió de la història i la societat.

    El pare del reportatge fotogràfic

    La passió d’Eugene per la fotografia va començar molt d’hora, i als 15 anys ja publicava fotografies en dos diaris locals de Kansas. La seva carrera el va portar a Nova York, on va treballar com a fotògraf per la prestigiosa revista LIFE. Durant la Guerra del Pacífic va acompanyar les tropes nord-americanes a Saipán, Guam, Iwo Jima i Okinawa, on va documentar les conseqüències devastadores de la guerra, però des d’un punt de vista crític envers tots els implicats.

    Un dels seus treballs més rellevants és el reportatge "Country Doctor", considerat el primer assaig modern de la història del fotoperiodisme. Es va publicar a la revista LIFE el 1948 i va tenir un gran impacte en la societat, ja que al moment la revista tenia més de 20 milions de lectors.

    El 1950 va viatjar a Espanya per fer un reportatge sobre les condicions de vida sota el règim franquista i aquest va acceptar pensant-se que seria una bona oportunitat per demostrar a la comunitat internacional que la població civil no estava sotmesa i vivia en condicions òptimes. Però Smith va fer tot el contrari i va retratar la pobresa i la fam del poble Deleitosa, a Càceres. Va retratar la realitat, un país de postguerra submergit en la misèria que s’alimentava amb una cartilla de racionament i els dos grans eixos de la vida popular eren l’agricultura i la religió. El reportatge es va publicar l’abril de 1951, però el règim franquista el va censurar. 

    Smith va continuar la seva carrera documentant el desastre de Minamata entre 1971 i 1974, amb més de 17.000 imatges que exposaven els efectes de la intoxicació per mercuri causada pel consum de peix contaminat. Les seves fotografies van ser crucials per a la identificació i el tractament de la malaltia que va afectar a més de 17.000 persones i va provocar malformacions i morts.

    Si desitgeu ampliar més la informació, el Centre de Documentació Montserrat Roig té a disposició la revista que va publicar l'ACAF per la inauguració de la mostra a Santa Coloma de Gramenet. La podeu demanar en préstec o venir a llegir-la a la Seu de Barcelona del Col·legi de Periodistes. 

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.