• TV Sant Cugat vulnera dos criteris del Codi Deontològic en el programa “Bellaterra en directe”

    4 setembre, 2023

    El Consell de la Informació de Catalunya (CIC) ha tramitat una segona queixa que involucra l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra per l'aprovació de contractes amb diners públics destinats a promocionar les activitats del govern a TV Sant Cugat.

    TV Sant Cugat incompleix el punt 1 i 7 del Codi Deontològic
    Autor:
    Raeng
    Font:
    Font: Unsplash

    Una força política de Bellaterra és qui denuncia els fets i entrega els documents oficials de l'expedient de contractació així com el decret del president de l'EMD com a proves. En aquests arxius el CIC ha pogut comprovar l'acord al qual l'entitat municipal i la televisió local han arribat i es tracta de l'emisió de set programes sota el títol "Bellaterra en directe" per una suma superior als 18.000 euros. En el contracte s'especifica que l'objectiu de les emissions és mantenir la ciutadania informada de les activitats del govern municipal.

    El programa es presenta com una oportunitat perquè la ciutadania envií les seves opinions i preguntes al president amb entrevistes a peu de carrer, però també a través de diversos canals com ara Whatsapp, correu electrònic o Twitter, entre d'altres. Cal destacar que en el moment en què s'emet aquesta denúncia, tan sols s'han realitzat tres programes dels set contractats i aquests es van publicar entre el febrer i l'abril del 2023, unes dates que coincideixen amb el període preelectoral de les eleccions municipals del maig.

    Per tal de poder contestar a les al·legacions, el CIC s'ha posat en contacte amb TV Sant Cugat, però no ha obtingut resposta. Així doncs, en el procès de valoració del contingut del programa, el CIC ha detectat que en cap moment la periodista qüestiona les respostes del president de l'EDM ni tampoc s'aporten punts de vista diferents, reduint de manera dràstica la pluralitat i la verificació dels arguments que exposa el president. És per això que el CIC determina que la cadena vulnera el punt 1 del Codi, ja que no informa de manera acurada ni precisa, i no mostra un compromís amb la recerca de la veritat.

    A més a més, TV Sant Cugat no fa saber als espectadors que es tracta d'un contingut patrocinat i, per tant, incompleix el punt 7 del Codi Deontològic dels Periodistes, que clarament especifica la necessitat de rebutjar les fórmules de promoció o publicitat sota l'aparença deliberada d'informacions periodístiques.

    Finalment, els denunciants també exposaven la possible vulneració del punt 6 que parla sobre la conciliació dels drets individuals amb el dret del públic a saber, però en aquest cas l'òrgan periodístic no considera que es vulneri.

    En el moment de la denúncia, l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) era governada per una força política, però amb les eleccions municipals del maig de 2023, hi ha hagut un canvi de govern i una nova Junta de Veïns ha estat constituïda pel mandat 2023-2027.

    CONSULTA LA RESOLUCIÓ SENCERA

    Si creus que un mitjà de comunicació o periodista ha vulnerat algun dels principis del Codi Deontològic de la professió periodística, presenta la teva queixa al Consell de la Informació de Catalunya. 

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.